2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Hatóránként 50%-kal nő az életveszély
Az égésért felelős börtönbüntetést is kaphat

Talán még emlékeznek a kis Nasztya Ovcsar esetére, akinek égési sérüléseivel, gyógyításával hetekig tele volt a sajtó. Aztán a rendkívüli hideg időjárás folytán bekövetkezett fagyási sérülések tették próbára a combustiológusokat. Az elmúlt esztendő eseményei révén a megszokottnál jóval nagyobb figyelmet, publicitást kapott e szakág, ugyanakkor a terület problémái és hiányosságai is előtérbe kerültek.

Ezekről cseréltek eszmét a közelmúltban megyénkben az egészségügyi minisztérium kihelyezett ülésén is. Heorhij Kozinec, a minisztérium főcombustiológusa felszólalásában elmondta, hogy az év eleji hideg egy hónapon át folyamatos feszültségben tartotta az égési és fagyási sérüléseket gyógyító szakembereket. A 11 ezer fagyási tünettel jelentkezett betegből 6 ezer szorult kórházi ellátásra, akik közül 60-an életüket vesztették. Ennek révén kiderült, az ilyen jellegű betegek, s még inkább az égési sérültek, kórházba szállításának jelenlegi gyakorlata számos kívánnivalót hagy maga után. Az időtakarékos helikopteres szállítás anyagiak hiányában megszűnt, holott a gyógyulás sikeres kimenetele szempontjából éppen a sérülés első szakasza a legértékesebb. Azonkívül a fellépő égési sokk is életveszélyes lehet, melynek beállta hatóránként 50 százalékkal nő. Amíg tehát nem sikerül megszervezni a gyors kórházba juttatás rendjét, fontos, hogy a mentősök tisztában legyenek az ilyen jellegű sérültek szakszerű ellátásával. A szakemberek véleménye szerint ugyancsak vissza kellene állítani a kijevi városi intézménnyé degradált egykori országos égési központ státusát, mely lehetővé tenné nem csupán a főváros, de valamennyi súlyos sérült ellátását.

Öröm az ürömben, hogy ez talán az egyetlen területe a medicinának, melynek évről évre kevesebb beteget kell ellátnia: míg 2004-ben 64 ezer, tavaly 63 ezer esetet jegyeztek az országban, ami a fele a tíz évvel korábbi mutatóknak. Ez elsősorban a veszélyes munkahelyi műveletek csökkenésével, a háztartások korszerűsödésével – a vidék vezetékes gázzal való ellátásával – magyarázható. Ami a régiókat illeti: a keleti országrészben gyakoribbak az égési sérülések, míg a nyugati vidék kevésbé érintett. Kárpátalja a 10 ezer főre jutó 9,23 esettel a szerencsésebb megyék közé tartozik, mivel csupán Csernyivci megyében regisztrálnak ennél is kevesebb incidenst – áll a megyei egészségügyi főosztály sajtószolgálatának közleményében.

Ami a gyerekek égési sérüléseit illeti, a tavaly kórházba került kicsik 97 százalékát sikerült meggyógyítani, ami a szülők növekvő felelősségtudatáról tanúskodik. Bár, az is igaz, hogy éppen az ő felelőtlenségük révén sérülnek meg. Amerika egyes államaiban az ötéves korig égést szenvedett gyerekek szüleire például börtönbüntetést is kiszabhatnak. Ukrajnában ezzel szemben büntetlenül megúszhatják az ilyen figyelmetlenségből eredő bajt.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó