2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Tili-toli az érettségik körül
A tesztvizsga miatt késik majd a ballagás?

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium 2006. február 3-án kelt 128. számú központi rendelete szerint május 13-a helyett május 31-én vizsgáznak ukrán nyelvből azok a fiatalok, akik az emelt szintű érettségit választották. Az idei 2005/2006-os tanévben Ukrajna egész területén 40 000 érettségiző kap lehetőséget a tesztelésre. A szaktárca a módosítást elsősorban a tesztközpontok felkészületlenségével, az internethez való csatlakozás hiányával indokolta. Ez a rendelet azonban maga után vonta a tanévzáró ünnepségek, ballagások dátumának kitolását is. Központi utasítás szerint tehát azok az iskolák, amelyeknek végzősei részt vesznek a vizsgateszten, nem május 31-én zárják a tanévet, mint a többi tanintézet, hanem június 1-jén.

Kiket érint ez a módosítás, tettük fel a kérdést Mihajlo Severjának, a megyei oktatási és tudományos főosztály nemzetiségi iskolákat koordináló osztálya főszakemberének.

– Az emelt szintű érettségi ebben a tanévben még csak kísérleti jelleggel lett bevezetve, ezért csak a megyeszékhely és a Munkácsi járás középiskolái vesznek részt benne. Ungváron az 1., 8. és 19. sz. középiskolákban lett kijelölve vizsgateszt-központ, mert itt modern számítógépparkok állnak rendelkezésre. Egyébként az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola tizenegyedikesei a 8-as iskolában adnak számot tudásukról. Dercen és Barkaszó, a Munkácsi járás két magyar középiskolájának érettségizői a Latorca-parti város pedagógus-továbbképző központjában vizsgáznak majd.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó