2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Száguldás a halálba

Két huszonéves fiatalember lelte halálát abban a közlekedési balesetben, mely néhány kilométerre a megyeszékhelytől, a Csap–Kijev főútvonalon történt az elmúlt szombaton.

Órákon át tartott a mentés, tájékoztatta lapunkat Ivan Lazar, az Ungvári Járási Állami Közlekedésrendészet helyettes vezetője, aki az elsők között ért a tragédia helyszínére.

– Borzalmas volt a látvány – mondja a rendőrőrnagy. – Egy darabokra tört Audi személygépkocsi, két holttest és egy lángoló, árokba borult kamion fogadott. A kamion 40 éves vezetője csodával határos módon néhány karcolással úszta meg a balesetet. Életét lélekjelenlétének köszönheti.

A balesetet az Audi huszonéves vezetője idézte elő, tájékoztat Ivan Lazar. A vizsgálat jelenlegi állása szerint több KRESZ-szabályt is megsértett, mielőtt a kamionnal ütközött.

– Becsléseink szerint az Audi a megengedettnél jóval gyorsabban, legalább 140–150 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott Munkács irányába. Az egyébként is balesetveszélyes útszakaszon a vezető nem vette figyelembe az előzni tilos táblát és az ugyanezt jelző záróvonalat. Tudomásunk szerint a fiatalemberek éppen szervizbe akarták vinni az autót – nyilatkozta az igazi Kárpáti Igaz Szónak az őrnagy.

Mint elmondta, az Audit alig egy hete vásárolta a tragédiában elhunyt fiatalember. A kórbonctani vizsgálat során megállapították, hogy nem fogyasztott alkoholt. Ám szerelmese volt a féktelen száguldásnak.

– Az Audi a balesetet megelőzően szabálytalan előzésbe kezdett, mely során átlépte a záróvonalat – mondta a járási közlekedésrendészet helyettes vezetője. – Az enyhén kanyarodó útvonalon az őrült sebességgel haladó személygépkocsi átsodródott a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan ütközött a szabályosan közlekedő ivano-frankivszki rendszámú nyerges vontatóval. Az ütközés erejét jelzi, hogy az Audi darabokra törve ötven méternyit repült. A vezető és vele egyidős utasa szörnyethalt. Működésbe léptek ugyan a légzsákok, de itt azok sem segítettek, mert azonnal foszlányokra szakadtak. A kamion kigyulladt, vezetője gondolkodás nélkül kiugrott a járműből, mely lángolva még mintegy 30 métert haladt és végül az útszéli árokba borult.

A főút ezen szakaszán sajnos nem ez volt az első tragédia. A múlt éven három gépkocsi rohant egymásba, akkor egy személy vesztette életét. Az idén februárban ketten haltak meg a közlekedésrendészek által "halálszakasznak" nevezett útrészen. Ha nem a gyorshajtás és a közlekedési szabályok semmibe vétele, ez és a hasonló tragédiák többsége elkerülhető lett volna, vélekedik a rendőrőrnagy.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó