2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Folytatódik a Szaddám-per

Az egykori elnök és hét alvezére elleni per 24. tárgyalási napján, amelyre háromhetes szünet után került sor, a vádlottak közül a tárgyalás kezdetekor csak Szaddám Huszein volt jelen.

Később a többiek, köztük Barzan Ibrahím al-Tikríti, Szaddám féltestvére, is megjelentek. Az emberiesség elleni bűntettek között 148 síita 1982-ben történt lemészárlását, amelyet az elnök konvoja elleni merényletért rendeltek el megtorlásul Dudzsail faluban, valamint a felekezet további 399 tagjának törvénytelen bebörtönzését, nők és gyermekek megkínzását és az áldozatok vagyonának megsemmisítését róják fel a bukott diktátornak.

Ha ezekben a vádpontokban bűnösnek találják, akár halálra is ítélhetik.

Ukrajna – irány a NATO

Az Egyesült Államok és Lengyelország vezetői egyaránt támogatják Ukrajna NATO-csatlakozását.

Az USA szenátusában elhangzott: a kérdésben az elnök és adminisztrációja határozottan kiáll Kijev törekvései mellett. Hasonló megerősítést kapott hivatalos lengyelországi látogatása alatt Viktor Juscsenko a szejmtől is – derül ki az UNIAN tudósításából.

Nyílnak a völgyben...

A kemény és hosszú tél miatt az idén egy héttel később borult virágba a Nárciszok völgye.

A Huszti járásban található 257 hektáros terület több mint felét borítják a színpompás virágok. Amint azt Ivan Ferenciktől, a természetvédelmi terület vezetőjétől megtudtuk, naponta átlag 150–200 turista látogat el ide, de hétvégeken a kirándulók száma a félezret is eléri. Itt valóban igaz a mondás, hogy mindent a szemnek és semmit a kéznek. Épp ezért a nárciszok épségére öt biztonsági őr is vigyáz. Egy letépett védett virágért 120 hrivnya büntetést kell fizetni. A völgybe látogatók május végéig gyönyörködhetnek a nárciszokban.

Új szerelőcsarnokot avatnak

Holnap délután adják át a Csap melletti Tiszasalamonban az Eurocar Rt. új szerelőcsarnokát. A Volkswagen-Skoda Group világcég leányvállalataként működő személygépkocsi-összeszerelő gyár a tavalyi mélyrepülés után egyre inkább talpra kap. Az üzemegység alapterülete 120 ezer négyzetméter, ami már önmagában igazolja, hogy a cégnél komolyan számolnak a fejlesztésekkel.

Gazdaképzés a Kárpát-medencében

A Kárpátaljai Magyar Agrárvállalkozók Szövetsége Alapítvány szervezésében Gazdaképzés a Kárpát-medencében címmel a gróf Károlyi Sándor Szervezetfejlesztési Alapítvánnyal (Magyarország) közösen, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés alvállalkozói bevonásával konferenciára került sor Nagybégányban a kárpátaljai kistermelők és mezőgazdasági vállalkozók számára. A Magyarországról érkezett szakemberek – dr. Szabó Zoltán, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés ügyvezető titkára, valamint dr. Kovács Ferenc állatorvos – az EU agrárpolitikájáról, várható irányairól, ennek hatásáról tartottak előadást Ukrajna, valamint Kárpátalja vonatkozásában.

Majális Szalókán

A kisgejőci futballcsapat vendégszereplésével vette kezdetét a majális az ungvári járási Szalókán. A rendezvényen felléptek a Szalókai Kultúrház táncosai (művészeti vezető: Jónás Erzsébet), a Kisdobronyi Művészeti Iskola szalókai tagozatának tanulói (művészeti vezető: Nagyné Fekete Zsuzsanna) és az ungvári járási művelődési és turisztikai osztály Ritmus néptáncegyüttese (művészeti vezető: Szabó Tibor). A majális szabadtéri mulatsággal zárult.

Tegnap volt a család nemzetközi napja

1994-ben az ENSZ kezdeményezésére nyilvánították világnappá. A család legfontosabb szerepe az új élet létrehozása és a gyermekek nevelése. Ez az ország demográfiai helyzetére való tekintettel napjainkban különösen aktuális.

Bár az állam részéről kiemelt helyen szerepel a családtámogatási politika, a gyakorlat mégis azt bizonyítja, hogy sajnos válságban van a család intézménye: egyre több az élettársi kapcsolaton alapuló, egymás iránt hivatalosan is kötelezettséget vállalni nem kívánó párok száma, nő a válások, a csonka és a gyermektelen családok száma.

E napon épp ezért világszerte különféle rendezvényekkel hívják fel a lakosság figyelmét a hagyományos család gondjaira, problémáira.

Az elnök számít a diaszpórára

Viktor Juscsenko arra kéri a határon túli ukránokat, hogy vessék latba befolyásukat és segítsék elő az ország eurointegrációját – tájékoztat az Ukrajinszki Novini.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a külhoni ukránok ügyeivel foglalkozó bizottság első ülésén 600 határon túlinak adott olyan igazolványt, mely ötévi vízummentességet biztosít számukra. E folyamat felgyorsítását szolgálhatja az ukránok világtalálkozója, melyre augusztusban kerül sor Kijevben.

Moroz már döntött

Az Ukrán Szocialista Párt elnöke szerint május 24-én meg kell tartani a parlament első ülésszakát.

Az UNIAN értesülése szerint Olekszandr Moroz meg van győződve arról, hogy ekkorra minden akadály elhárul az új összetételű törvényhozás érdemi munkájának megkezdése elől. A pártelnök úgy vélekedett, hogy illik tiszteletben tartani a választók többségi akaratát, s narancsos koalíciót kell létrehozni.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó