2006. május 16., kedd Országos közéleti lap II. évfolyam, 70. (132.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Hová tovább?
Minden harmadik magyar végzős folytatja...

A megyei oktatási és tudományos főosztálytól származó adatok szerint idén három és fél ezer végzős diák kerül ki a megye magyar tannyelvű általános és középiskoláiból. Míg az érettségizők közül minden harmadik diák tanul tovább valamely felsőoktatási intézményben, addig a kilencedikesek 80 százaléka a tizedik osztályban folytatja tanulmányait.

Némileg javult a helyzet a szakmát választók körében. Érdekes, hogy míg korábban a szakmunkásnak készülő fiatalok egynegyede magyarországi oktatási intézményt választott továbbtanulás céljából, tavaly már jóval kevesebben mentek a határon túlra. Ugyanez vonatkozik a gimnáziumot választókra is.

Kárpátalján jelenleg öt magyar tannyelvű egyházi és egy szaklíceum várja a diákokat, melyek első évfolyamai évente közel másfél száz új tanulót fogadnak. Kárpátalján egyetlen szakiskolában, a Beregszászi 11. Sz. Szakipari Líceumban folyik magyar nyelven az oktatás, ahol pincéreket, varrónőket, installációs lakatosokat és gázvezeték-szerelőket képeznek. Emellett magyar csoportok működnek a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégiumban, az Ungvári Közművelődési Szakiskolában, a Munkácsi Agráripari Technikumban és a Beregszászi Egészségügyi Szakkollégiumban, ami ismét közel száz diákot jelent.

Ami a felsőoktatást illeti, a legtöbb magyar végzős a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán tanul tovább. Tavaly közel 600 első évfolyamos diák kezdte meg itt a tanulmányait. Az Ungvári Nemzeti Egyetemre évente 100–120 diák felvételizik, akik a magyar nyelv- és irodalom, a magyar történelem és európai integráció tanszék mellett elsősorban a biológia, a matematika, a történelem, a fizika, az idegen nyelv, a jogtudomány és az orvosi szakon tanulnak tovább.

A Kárpátaljai Állami Egyetemen 10–15 magyar érettségiző próbálkozik meg a felvételivel, míg a Munkácsi Technológiai Főiskolán 3–4 magyar diák nyer felvételt évente. A Munkácsi Tanárképző Főiskola magyar csoportjában a tanítószakon évente 30 fiatal részesül felsőfokú képzésben.

A továbbtanuló végzősök aránya a líceumokban és a gimnáziumokban a legmagasabb. A Nagyberegi Református Líceum például évek óta százszázalékos továbbtanulási mutatóval büszkélkedik, akárcsak a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium is. A Técsői Református Líceumban a tavalyi 40 végzősből mindössze ketten nem folytatták tovább tanulmányaikat.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó