2005. december 15., csütörtök
Országos közéleti lap
I. évfolyam, 54-55. szám

Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
Azok a drákói szabályozások, melyeket a Magyar Köztársaság a jövedéki termékek kereskedelme terén foganatosított, pontosabban ezek kíméletlen végre-hajtása, több ugocsai település lakosságát szinte kilátástalan helyzetbe sodorta. A magyar vám- és pénzügyőrök – jegyezzük meg – törvényes eljárása talán a tiszaújlakiakat érintette a legsúlyosabban. »»

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt nem vállal statisztaszerepet a jövő tavasszal esedékes parla-menti választáson – szögezte le lapunknak nyilatkozva Gajdos István pártelnök. »»

– Nagyon jó szomszé-dai vagyunk egymásnak – hangsúlyozta a magyar–ukrán kapcsolatokról szólva Sziklavári Vilmos Magyar-ország ungvári főkonzulja évzáró sajtótájékoztatóján. A kötetlen beszélgetésen a külképviselet részéről részt vett Szentpéteri Bertalan külgazdasági attasé, Viski János vezető konzul és Viczián Tamás konzul. »»

"Az import gyógyszeres dobozok olykor nagyon nehezen nyithatóak. Amíg rájövök a nyitás módjára, másodpercekig elbabrálok vele. Miért kell bonyolítani a fogyasztók dolgát?" – kérdezte többek között a minap levelében H. Zsuzsanna szolyvai olvasónk. »»

Ha eszembe jut a bótrágyi kastély esete, még most is kattog a bicska a zsebemben. Valakik szemet vetettek az épület faszerkezetére, s elérték lebontását. Még ködösítettek is, hogy az építőanyagból majd felújítják az iskolát, meg lesz egy kis pénz erre, arra. Igen, jól gondolják. Ami érték volt, eltűnt, a hatalmas vályogok gúlába rakva árválkodtak, míg végre jött egy felhőszakadás és sárkupaccá áztatta őket. »»

A tavalyi narancsos forradalom jelképének számító Majdanon ünnepélyes keretek között írták alá a Mi Ukrajnánk Választási Blokkjának létrejöttéről szó-ló egyezményt. »»

A hastífuszt először a XIX. században írták le. Mind a XIX., mind a XX. században igen gyakori megbetege-dés volt, mely nem- ritkán járványokat okozott, s máig számos országban komoly gondot jelent. Évente világszerte közel 16 millió beteget regisztrálnak, akik közül 600 ezren, megfelelő ellátás hiányában, életüket vesztik. »»

Az Ukrán Néppárt kiemelten kezeli a három euró-pai uniós országgal is határos Kárpátalját. Ezt tá-masztja alá az is, hogy a napokban a néppárt parla-menti frakciójának hét képviselője érkezett megyénk-be. Céljuk vidékünk szociális-gazdasági helyzetének elemzése, a továbblépés, megerősödés módjainak keresése volt. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó