2005. december 10., szombat
Országos közéleti lap
I. évfolyam, 52. szám

Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
Rémisztő, tömeges megbetegedésekről, sőt ha-lálos áldozatokról szóló hírek keltek lábra Perecseny-ből, illetve a közelében lévő Ószemeréről (Szimer). A különböző sajtóinformációk már a rendkívüli állapot kihirdetését is kilátásba helyezték. Gépkocsinkkal ezért félve közeledtünk Perecsenyhez. A település határában azonban semmi gyanúsat nem találtunk. Nincsenek szanitécek, lezárt utak, őrt álló katonák. »»

Lapunk legutóbbi számában közöltük, hogy Kovács Miklós is helyt kapott a Roman Bezszmertnij vezette Mi Ukrajnánk (Nasa Ukrajina) Népszövetség nevet viselő párt parlamenti választási listáján. »»

Jevhen Zsupan
Rákóczi kedves népét a történelem viharai szétszórták a nagyvilágban. Ám, míg a világ számos pontján nemze-tiségként ismerik el őket, ad-dig az "anyaországukban" a mai napig csak ukrán etni-kumként vannak számon tartva. Hiába háborognak, amitől a világháború után a szovjet hatalom meg-fosztotta őket, azt a mai napig sem kapták vissza. »»

Az egyre inkább elmérgesedő ukrán–orosz gáz-háború miatt veszélybe kerülhet Európa ellátása is – figyelmeztet a Die Welt befolyásos német lap szak-írója. Mint ismeretes, Oroszország kitart amellett, hogy a jövőben csak a világpiacihoz közeli áron ad el földgázt Ukrajnának. »»

A Felső-Tisza-vidéken az anyanyelvi oktatás külö-nösen fontos. Hiszen a szórványmagyarság szá-mára az egyet jelent a fennmaradással, a meg-maradással. Nem akármi-lyen szerepe, felelőssége van tehát e körülmények között egy olyan tanintézetnek, mint például a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola. »»

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök dönté-se alapján Kisebbségekért Díj állami kitüntetésben részesül Illár József, Palágykomoróc és Kisszelmenc polgármestere. »»

A hatályos törvények szerint nincs akadálya annak, hogy ugyanabban a kérdésben még egyszer országos népszavazást rendezzenek. »»

Szerda este a Bajnokok Ligájában az utolsó há-rom nyolcaddöntős hely sorsa is eldőlt. Óriási meg-lepetésre az 1999-ben győztes Manchester United utolsó lett a D-csoportban, miután a legjobb 16 közé jutott Benfica 2-1-re legyőzte az angol sztárcsapatot. A kvartett élén a Lille ellen 1-0-ra diadalmaskodó Villarreal végzett. A C-csoportban az Udinese kikapott a Barcelonától, így a második továbbjutó helyet a Werder Bremen kaparintotta meg, amely 5-1-re kiütötte a Torghelle Sándorral felálló Panathinaikoszt. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó