2005. december 3., szombat
Országos közéleti lap
I. évfolyam, 48. szám

Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
Ejnye-bejnye!

(Ismét) a hatalmat ostorozta Kovács Miklós a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek és választmányi tagjainak minapi konferenciáján – derül ki a pártlap beszámolójából. Minő "véletlen" épp a Kárpáti Igaz Szóval kapcsolatban fejti ki az elnök, hogy "a hatalom nem képes érvényesíteni akaratát".

Bár Kovács Miklós mostanában sokat kalandozik Magyarországon, azért feltételezzük, birtokában van az az információ, hogy a Kárpáti Igaz Szó, pontosabban annak főszerkesztője jogtalan leváltási ügyét bíróság tárgyalja. Ebből kifolyólag az akaratérvényesítésen (figyeljünk: nem a jogérvényesítésen!) Sz. K. M. olvasatában valószínűleg azt kell értenünk: miért nem csapnak az asztalra és szólnak már oda a fehér házból annak a fránya bírónak, hogy ne pepecseljen törvényekkel, jogszabályokkal, hanem mondja ki áperté: igaz ugyan, hogy szabadság és betegszabadság alatt még Ukrajnában sem lehet ok nélkül embereket elbocsátani, de tegyen egy kivételt, ami majd erősíti a szabályt. Természetesen a Kovács Miklós által megálmodott igencsak sajátos demokrácia nevében.

A felszólalást olvasva még a fentebbinél is lényegesebb felismerésre jutottunk: meglehet, hogy az elnöknél a korábbi üldözési mánia mellett újabb betegség ütötte fel a fejét, amit magyarul tudathasadásnak neveznek? Leginkább ugyanis neki kellene tudnia, hogy Ukrajnában az elnökválasztás végeredményének a kihirdetését követően az első számú hatalompárti magyart Kovács Miklósnak hívják. Mint ahogyan Kovács Miklósnak hívják a Nasa Ukrajina magyarul beszélő zsoldos csapatának a koronázatlan fejedelmét is. Neki kellene tisztában lennie azzal, hogy amikor a hatalmat szidja, önmagát ostorozza, hiszen ő és szervezete szerves része a mostani hatalomnak, hogy mást ne mondjunk: az egyetlen magyar többségű járásban például teljhatalommal bír.

Pont ez utóbbi tény miatt jó lett volna, ha az elnök fellebbenti az idei év legnagyobb kárpátaljai magyar csodájáról a fátylat, és elárulja a titkot, hogyan sikerült röpke kilenc hónap alatt dobogós helyről a legutolsó, 18. (tizennyolcadik) helyre levinni a gazdasági mutatók terén a magyar járást, s ha már általa szóba került, azt is felfedi, miként lehetett mindössze három hónap alatt teljesen tönkretenni a kárpátaljai magyarság legpatinásabb sajtóorgánumát. Többször is átolvastuk a beszámolót, de nyomát sem láttuk annak, hogy a jeles tanácskozáson valaki legalább megkérdezte volna, vajon miért hemzseg az elégtelen jegyektől a kulturális szövetség vezetésének bizonyítványa.Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó