2005. december 1., csütörtök
Országos közéleti lap
I. évfolyam, 46-47. szám

Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
A fentebbi dátum 1988 óta egy évenként meg-rendezett kampány kezdetét jelzi – idei mottója: "A megértés – valós tett" –, amelynek célja a HIV-fertőzés terjedésének megállítására szolgáló programok meg-valósítása, a HIV/AIDS-hez kötődő problémákkal kap-csolatos nevelés, illetve figyelemfelkeltés. »»

Újabban sok szó esik arról, hogy milyen rossz fiúk a kereskedők. A gaz hentes képes nyolc deka parizert adni tíz helyett, a restiben három deci árpa-szörpöt és két deci habot csapolnak a söröskriglibe, a cukrászdában "megfejelik" a feketét egy kis kávézac-cal és a sort még lehetne folytatni. »»

Julija Timosenko
Sorra tartják bemutatkozó sajtótájékoztatóikat a különböző politikai tömörülések, pártok vá-lasztási stábjai. A hét első nap-ján a Julija Timosenko Blokk kár-pátaljai kampányfőnöke, Olek-szandr Kemenyas parlamenti képviselő találkozott a sajtó munkatársaival. »»

Bő egy évtizede kezdte el hódító útját a mobilte-lefon. Négy-öt éve még presztízst jelentett, ma viszont már ott tartunk, hogy szinte blama, ha az embernek nincs telcsije. A luxuscikkből nélkülözhetetlen kom-munikációs eszköz lett. Manapság már külön kultúrája van használatának. Egy teljes iparág épült ki a hor-dozható telefonok köré, s a világcégek ontják az újabbnál újabb készülékeket és kiegészítőket. »»

Natalja Szlobodanyik
Kora nyáron meglepődve ta-pasztalhatták az ugocsai uborka-termesztő farmerek, hogy a tisza-péterfalvai Green Ray konzerv-gyár szinte teljes vezérkara "át-igazolt" a tiszakeresztúri Mikaland csapatába. A május végi villám-gyors átszervezés bizony nehéz feladat elé állította a céget, ám mára úgy tűnik, hogy a "grínrések" csapata sikeresen úrrá lett a szervezési-irányítási nehézsége-ken és ebben nem kis szerepet játszott Natalja Szlobodanyik... »»

Annak ellenére, hogy Kárpátalja területének jelen-tős részét borítják erdőségek, a fafeldolgozással fog-lalkozó vállalkozások gyakorta küszködnek alapanyag-gonddal. »»

A szívbillentyűk kialakulása bonyolult fejlődési fo-lyamat, ezért a terhesség első szakaszában a kisma-mát ért számos ártalom a szívbillentyűk abnormális működéséhez vezethet, melyek a szív egyéb fejlődési szabálytalanságaival járnak együtt. Ultrahangvizsgá-lattal ezek a problémák gyakran már a magzati élet-ben felismerhetők. »»

Már több mint egy hónapja, hogy véget ért a Formula-1-es idény, ám az élet nem állt meg. A csapatok egy része alaposan átalakult, akadnak, akik tesztelnek, mások pedig csendben készülnek a 2006-os idényre – ilyen a Renault és a McLaren, amelyek-kel nem történt semmi különös az elmúlt hetekben.»»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó