2005. november 26., szombat
Országos közéleti lap
I. évfolyam, 44. szám

Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
Minden a madárinfluenzával kezdődött... – állítják azok, akik eddig a benzinturizmusból éltek. Az egész világot fenyegető kór megfékezésére Magyarország ille-tékes szervei olyan intézkedést találtak ki és léptettek életbe, amelyről kiderült, teljesen értelmetlen volt. »»

Átlagosan a téli hónapokban hétszer-nyolcszor annyi földgázt fogyasztunk, mint nyáron? A statisztikai adatot Vaszil Fizer, a Zakarpatgaz Rt. vezetőségének első elnökhelyettese árulja el. Főleg a fűtés nyomja meg télvíz idején a számlát. De vajon mennyire biztonságosak a gázüzemeltetésű berendezések és a hozzájuk tartozó mérőműszerek? Okozhatnak-e és okoztak-e tragédiákat a felszerelésük kapcsán adódó öntörvényű kezdeményezések, az ilyen-olyan módon felszerelt fűtőtestek? »»

Magyar László
Tegnap került sor a 15 éves fenn-állását ünneplő Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasá-gának jubileumi képzőművészeti kiál-lításának ünnepélyes megnyitójára. A Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermében "otthonra talált" tárlat december 16-ig látogatható. »»

Habda László, Ukrajna kiváló művésze nyolcvan éve született. Ezt méltatja a Boksay József Szépművé-szeti Múzeumban nyílt tárlat. S egyúttal emlékezés ez a két esztendeje elhunyt alkotóra. »»

Ukrajna lakossága a XX. században három éhín-séget szenvedett el. A világ fekete földű – tehát legter-mékenyebb – területének jelentős részével rendel-kező országban 1921–1923-ban, 1932–1933-ban és 1946–1947-ben pusztított éhhalál. A legszörnyűbb a harmincas évek elejének időszaka volt, amikor, egyes kutatók adatai szerint, hét, mások számításai szerint tízmillióan pusztultak el. »»

Ilyen még nem volt! – hirdették a plakátok, haran-gozták be a műsorvezetők. Nos, az Ungvári Nemzeti Egyetem történetében valóban első ízben történt meg, hogy férfi szépségversenyt rendeztek. »»

Nagy formában voltak a milánói csatárok a labda-rúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulójának szerdai játéknapján, a tavalyi aranylabdás Andrij Sevcsenko ugyanis négy gólt szerzett a Fenerbahce otthonában, míg a brazil Adriano hármat gurított a szlovák Artme-diának. A piros-feketék még izgulhatnak, a kék-feketék már a 16 közé jutottak. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó