2005. október 25., kedd                                                        Országos közéleti lap                                                        I. évfolyam, 26. szám


Kárpáti Igaz Szó
Az elmúlt hétvégén Ki-jevben és Lembergben is magyar kulturális rendez-vénysorozattal méltatták az 1956-os magyar forrada-lom 49. évfordulóját. »»

A Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége (LMKSZ) 15 éve jött létre azzal a céllal, hogy segítsen megőrizni az ott élő mintegy ezer fős magyarság identitástudatát, illetve ébren tartsa az anyanemzet iránti érdeklődést, segítse a soknemzetiségű lem-bergi társadalmi és kulturális élet gazdagítását. »»

Mint arra olvasóink is emlékezhetnek, a nyár fo-lyamán már foglalkoztunk a gáti állami gazdaság megszűnése óta kialakult helyzettel, a termőföldek felosztását akadályozó tényezőkkel. Azóta némi válto-zás történt, amiről a helyszínen tájékozódtunk. »»

Nem sikerült javítania pocsék idegenbeli mérle-gén az OSZK Zakarpattya csapatának. A sereghajtó ungváriak az élvonalbeli országos labdarúgó-bajnok-ság 13. fordulójában az újonc Sztal Alcsivszk otthoná-ban szenvedtek minimális arányú vereséget. »»

Lassan megszokjuk a Big Brother és Való Világ jellegű "valóságshow"-kat, amelyeknek gyakorlatilag semmi közük a mindennapi élethez. »»

Érdekes és a maga nemében páratlan mű be-mutatására került sor a napokban Ungváron. Ano-nymus Gesta Hungarorumát ezentúl ukrán nyelven is elolvashatják az érdeklődők. Mint ismeretes, az 1200-as években íródott krónika a magyar honfoglalás történetének hőskölteménye... »»

Egy ausztrál tévé filmet közölt arról, hogy amerikai katonák elhunyt tálib fegyvereseket égettek el, miköz-ben becsmérelték őket a helyiek előtt. A katonák ezután a tálibokat gúnyoló üzeneteket olvastak fel a felvételek tanúsága szerint. »»

1980-ban néhány kárpátaljai író és művész – Lev Lucker, Féliksz Krivin és Milmeister Mihály – gondolt egy merészet, és bábtársulatot hozott létre. A kezde-ményezés persze nem volt akadálymentes, egyrészt nem rendelkeztek helyiséggel, ahol a próbákat tart-hatták volna, másrészt hivatásos bábszínészeik sem voltak. A maroknyi csapat birtokában, a lelkesedés mellett, egy sokkal fontosabb dolog volt – a gyereke-kért való tenniakarás. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó