2005. október 18., kedd                                                        Országos közéleti lap                                                        I. évfolyam, 22. szám


Kárpáti Igaz Szó
Bebizonyosodott, hogy Törökország után a ma-dárinfluenza vírusának H5N1-es törzse bukkant fel Romániában is. A veszélyes vírustörzset pénteken újabb romániai településen mutatták ki elhullott álla-tokban. »»

Az utóbbi időszakban ugrásszerűen nőtt a közle-kedési balesetek száma Kárpátalja útjain. »»

Megoldhatatlannak tűnő problémaként nehezedik Kárpátalja lakosságára az a teher, amit az ipari és lakossági szemét jelent. »»

Az elmúlt hétvégén ismét megrendezésre került az ugocsai farmerek éves seregszemléje, az Aranyősz Fesztivál. »»

Az élvonalbeli országos labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában végre megszerezte első győzelmét a még így is sereghajtó OSZK Zakarpattya. »»

Mihajlo Motilcsak
A Munkácsi járás 71 iskolája közül sokban viharos előzmények-kel kezdődött a tanév. A szünidő alatt 57 iskolaigazgatónak "ajánlot-ták" fel, hogy írja meg felmondási kérelmét, úgymond önszántából. Aki nem tett eleget a felszólításnak, azt különböző okokra hivatkozva menesztették. »»

Kárpátalja legnagyobb múltra visszatekintő felső-oktatási tanintézete, az ország tíz klasszikus egyeteme közé rangsorolt Ungvári Nemzeti Egyetem, ma mél-tatja megalakulásának 60. évfordulóját. »»

A Felső-Tisza-vidéken soha nem volt könnyű az anyanyelv megőrzése. Ez napjainkban is így van. Rahó 16 ezres összlakosságának mintegy 10 %-a magyar nemzetiségű. »»

A madárinfluenza felbukkanása óta akár komoly ijedelmet is kiválthat, ha a házi szárnyasok, elsősor-ban tyúkok hullani kezdenek. Márpedig ez bizony gyak-ran előfordul Kárpátalján is. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó