2005. október 13., csütörtök                                                 Országos közéleti lap                                                 I. évfolyam, 19-20. szám


Kárpáti Igaz Szó
Egyelőre még kelleme-sen meleg a késő őszi nap sugara. Egy szót sem szólha-tunk, a "vénasszonyok" igen-csak kitettek magukért. Csábí-tanak erdőbe, folyópartra, nagy őszi túrázásokra. »»

Manapság gyakran morfondírozunk élelmiszerek vásárlásakor, hogy bizony nem tudjuk, mit eszünk valójában. A virsli olyan, mint a fűrészpor, mert hús helyett állományjavítót és szójalisztet tartalmaz. »»

Miroszlava Kalamunyakot olvasóinknak nem kell bemutatnunk. Az Ungvári Ruhagyár Rt. és az annak égisze alatt működő leányvállalatok "agytrösztje" már korábban is bátran kifejtette véleményét lapunk ha-sábjain termelésről, munkahelyteremtésről, politikáról stb. Alábbi beszélgetésünk is több szálon futott. »»

Számos, egymásnak ellentmondó hír lát nap-világot a szomszédos országokban tapasztalt madár-influenzás esetek kapcsán. Bár a szakemberek sze-rint a lakosság nincs veszélyben, az ukrán hatóságok is szigorú intézkedéseket léptettek életbe a határátlé-pőkön: tilos húskészítményeket behozni Törökország-ból és Romániából, az utóbbi országból érkező ka-mionokat lemossák. »»

Nagyija Szirko
Október 10-én méltatták világ-szerte az öngyilkosságok megelőzé-sének napját. Ma már köztudott, hogy minden betegség, testi elváltozás ki-alakulásában fontos a központi ideg-rendszer és a psziché szerepe, a de-presszió ugyanolyan súlyos kockázati tényező, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás stb. Az Európai Unió például kötelezően előírja, hogy a munkahelyi vezető köteles védeni a munkatársak lelki egészségét is. »»

Közösségi életünk egyik üde színfoltja a Csapi Nyugdíjasklub, mely példa arra, hogy a munkával töltött évtizedek után sem törvényszerű az egyedüllét, a magány. S egyáltalán nem mellékes: fellépéseiken a magyar kultúra értékeit mutatják be. Elsősorban a csapi mikrorégióban vannak elévülhetetlen érdemei a nemzeti hagyományok fenntartásában, továbbvitelé-ben. »»

A 2006-os németországi világbajnokságra a múlt hétvégi selejtezők után immár 23 nemzeti válogatott biztosította részvételét. Mindez azt jelenti, hogy a 32 helyből már csak kilenc kiadó. Ebből 7 az európai zó-nában, míg a maradék 2 hely sorsa két interkontinen-tális pótselejtezőn dől el. Az egyikért Ausztrália küzd-het meg a dél-amerikai csoport 5. helyezettjével, míg az utolsó hely megszerzésére még több csapatnak is esélye van. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó