2005. augusztus 20., szombat                                          Országos közéleti lap                                          113-114. (17 006-17 007.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Sajnálkozással kell tudatni olvasóinkkal, hogy a héten sem történt érdemi előrelépés a Kárpáti Igaz Szónál kialakult helyzetben. Pedig mi, azaz a munkatársak, változatlanul megteszünk minden lehetségest annak érdekében, hogy végre rendeződjenek a dolgok. Ugyanakkor azt hiszem, nem lehet vitás, hogy egy konfliktushelyzetben minden érdekelt félnek együtt kellene működnie a probléma rendezése érdekében.
Nos, kollektívánk mindezt ismételten megpróbálta a héten. Hétfőn például egy asztalhoz ültünk az erővel főszerkesztővé kinevezett Erdélyi Gáborral. Elmondtuk, kértük, vegye már végre figyelembe a közel harminc munkatársa akaratát, kérését, s álljon fel! A válasz erre: inkább ti menjetek el mindannyian! Na azt már nem! Az elmúlt időszakban – vele ellentétben – mi többször is tanújelét adtuk annak, hogy ízig-vérig magunkénak érezzük a Kárpáti Igaz Szót, s kötelességeink vannak Olvasóinkkal szemben.
Sajnos, a lapalapítók sem tettek lépéseket a probléma rendezése érdekében, bár bizonyos jelek alapján talán már arra lehet következtetni, hogy a két nagyobbik lapgazda – a megyei állami közigazgatás és a megyei tanács – mintha megbánta volna, hogy a "főszerkesztői" kérdésben a farok csóválta a kutyát, azaz fenntartás nélkül elfogadták a KMKSZ önös érdekekből előterjesztett jelöltjét.
Az elmúlt három hétben mindössze kétszer jelent meg az Erdélyi-jelzésű Igaz Szó. A szerkesztőségen kívül, a KMKSZ székházában szerkesztett lap hemzseg a hibáktól, pontatlanságoktól, mégcsak a műsoros mellékletet is sikerült elszúrniuk. A kinevezett főszerkesztő is elismeri a silány minőséget, az olvasók pedig így már legalább látják, hogy milyen tartalmú és gyakoriságú újságra számíthatnak. Mi, igaz kárpátiigazszósok nem adjuk nevünket a szakmai igénytelenséghez, ragaszkodunk a "narancssárga forradalom" alkalmával ígért valódi sajtószabadsághoz. Ellenben amit jelenleg velünk művelnek, az a szólás szabadságának durva megsértése, lábbal tiprása. Egyébiránt az is elgondolkodtató tény, hogy az "új" hatalom egy olyan főszerkesztőt hozott vissza, aki korábban közel egy évtizeden keresztül hűen szolgálta a lebukott Kucsma-Medvedcsuk rezsimet, annak kárpátaljai "kiskatonáit". Erről valamiért elfeledkeztek, hisz éppen ők mondták, mindenhol új emberekre, energikus, európai gondolkodású vezetőkre van szükség. Erre szokták mondani: "Vizet prédikál, bort iszik".
Leszögezzük: kötelességünknek érezzük megvédeni a Kárpáti Igaz Szót, Szent István királyunk nemzeti ünnepén megígérhetjük, a kárpátaljai magyarságról az itteni magyarsághoz szóló lapot nem engedjük át alattomos célokra. Kitartottunk, s amint a héten rendezett SOS-jellegű sajtóértekezletünkön is elmondtuk, készek vagyunk a végsőkig elmenni! Ugyanakkor amiről Önök nem tudhatnak, óriási nyomás nehezedik ránk, néha eszközökben sem válogatva próbálnak minket megfélemlíteni, bedarálni, de nem hagyjuk. Több tízezres olvasótáborunknak tartozunk annyival, hogy újra az igazi Kárpáti Igaz Szót tarthassák a kezükben. Reménykedjünk együtt, hogy erre már igazán nem kellesz sokat várni!
Az igazszósok nevében is maradok őszinte tisztelettel: Dunda György
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó