2005. július 21., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        105. (16 998.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az ukrán sajtóban és a közvélemény körében továbbra is beszédtéma az Ukrajna legmagasabb hegycsúcsán július 16-án történt tragédia. A leg-frissebb adatok szerint a Hoverlát mintegy 17 000, az ország szinte minden szegletéből összesereglett ember "hódította meg" a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának évfordulóján. »»

Tóth Mária
Tóth Mária hetyeni klubvezető elmondása szerint Hetyen nem lóg ki azoknak a településeknek a so-rából, ahol régi hagyományai van-nak a magyar népdalok, néptáncok megőrzésének és ápolásának. »»

A 11. fordulóval befejeződött a megyei labdarúgó-bajnokság első körének, illetve hagyományos szó-használattal élve "tavaszi idényének" küzdelemsoro-zata. Félidejéhez érkezett tehát a mindössze 12 csa-patosra zsugorodott megyei bajnoki pontvadászat, felkínálva egy röpke mérlegkészítés lehetőségét. »»

Országunk és társadalmunk egyik legaggasztóbb rákfenéje a munkanélküliségből és a létbizonytalan-ságból fakadó tömeges elvándorlás. Erről Vitalij Zsu-ravszkij, az Ukrán Kereszténydemokrata Párt elnöke beszélt a kárpátaljai média képviselői előtt. »»

Kárpátalja hallatlanul gazdag természeti szépsé-gekben, de ha a legeket fokozni lehet, úgy Rahó és vidéke valóban a csúcson van – s nemcsak azért, mert errefelé található az ország legmagasabb hegy-csúcsa, a 2000 méter fölé emelkedő Hoverla. »»

Kárpátalja földrajzi fekvése, határátkelői révén mindig is vonzerőt jelentett a kis- és nagystílű csem-pészek számára. A vámhivatalok házi múzeumaiban sorakozó relikviák és a hozzájuk fűződő történetek is erről tanúskodnak. »»

Negyedik alkalommal kerül sor a kárpátaljai nemzeti kisebbségek "A sóstavak melódiái" nevű folklórfesztiváljának megrendezésére, melynek hagyo-mányosan a técsői járási Aknaszlatina ad otthont. »»

A szövés-fonás néhány évtizede még szervesen hozzátartozott a falusi asszonyok késő őszi-téli házi-munkájához. »»

Kárpátalján a katasztrófa-elhárítási főosztály igyekszik rendszeresen ellenőrizni a gyermeküdülte-téssel foglalkozó intézményeket, táborokat. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó