2005. május 28., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 76-77. (16 969-16 970.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az országban meghirde-tett közigazgatási-területi re-form megvalósíthatóságáról tartottak nyugat-ukrajnai re-gionális tanácskozást Ivano-Frankivszkban. A konstruktív jellegű munkaértekezleten a nemzeti kisebbségek érdekeiről is szó esett, miután Gajdos István parlamenti képviselő a kisebbségek szempontjából részletesen elemezte a reformelkép-zeléseket. »»

Felelősek vagyunk azért, amit az unokáinkra, dédunokáinkra hagyunk. Azt ugyanis, amit ma oly könnyelműen elherdálunk, nem mi teremtettük meg, hanem az elődeinktől kaptuk. Az erdőket, melyeket kíméletlenül vágnak a láncfűrészek, jó 75–100 esz-tendeje élt őseink telepítették, gondozták, hogy nekünk örömünk teljék bennük. »»

Az eldugott, többszörösen is hátrányos helyzetű települések talán legnagyobb problémája az óvodák és iskolák építése, illetve állagmegőrzése. Tény, hogy ilyen célokra nagyon nehéz előteremteni az anyagia-kat, ám amint Nagypalád példája mutatja, nem lehe-tetlen. »»

Isztambulban véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája 2004/2005-ös kiírásának hosszú menetelése. Az Atatürk-stadion 68 ezer szurkolója és világszerte sok millió tévénéző előtt Európa két igazán veretes sztárcsapata, az eddig hatszoros BEK-, illetve BL-győztes olasz Milan és a trófeát négyszer elhódító FC Liverpool csapott össze, hogy újra rávésethesse nevét a legáhítatosabb európai kupára. »»

– A feleségem azelőtt nap este volt nála, és beszélgetett vele – mondja az egyik szomszéd, Molnár István. – Semmi nem mutatta, hogy mire készül, hogy mire szánta rá magát... Olyan volt, mint máskor. Jó szomszéd volt, jó ember volt. Nem lehetett rá panasz. »»

Tiszapéterfalván megható és felemelő volt "igazszósnak" lenni. A tiszaháti emberek csodálatos gesztusa volt a lapunkért rendezett szolidaritási koncert. Megbizonyo-sodhattunk arról, van értelme mun-kánknak. De hogyan jött létre a közel négyórás műsor? »»

Meglehetősen gyakran találkozik az olvasó és az újságíró is azzal a közmondással, hogy "Isten malmai lassan őrölnek". Nem nosztalgiából, sőt nem is pe-joratív értelemben említjük most ezt gazdasági olda-lunkon, hiszen az adatfeldolgozás, azok mennyiségé-től függően bizony sokszor igencsak időigényes. »»

A tizenévesek legtöbbjét manapság a természet helyett inkább a technika, a számítógépek világa vonzza. Sokan többre tartják a megabájtokat és a lóerőket, mint a madárdalt és az állatokat, ám vannak néhányan, akik – talán a "földműves géneknek" köszönhetően – képtelenek elszakadni az élővilágtól. Számukra nem a Ferrari legújabb modellje, vagy Lara Croft kiberkalandjai jelentik a szenvedélyt, hanem mondjuk egy szépen trillázó kanári vagy egy szem-telen nimfa papagáj. A nagyszőlősi járási Tiszaúj-lakon él egy ilyen fiú, a tizenhat éves ifj. Gyurkó Mihály, sokak Mityukája, aki fiatal kora ellenére profi dísz-madártenyésztőként keresi meg zsebpénzét. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó