2005. május 21., szombat                                                Országos közéleti lap                                                72-73. (16 965-16 966.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az utóbbi napok szélsősé-ges időjárása valósággal világ-vége hangulatot keltett Kárpátalja több régiójában. A hét elején ha-talmas jégeső és viharos szél keserítette a lakosság, a mező-gazdasággal foglalkozó termelők életét. »»

Az ukrán oktatási tárca még tavaly jóváhagyta azt a programot, amelynek értelmében fokozatosan közeledtünk az európai felsőoktatási térséghez. Május 19-én történelmi pillanat következett be az ukrán felsőoktatásban: Ukrajna is tagja lett az úgynevezett Bolognai Nyilatkozatnak, amely élen jár az európai felsőoktatási reformban. »»

A napokban ünnepli 70. születésnapját a kár-pátaljai újságírás egyik nagy öregje, az Ukrán Nemzeti Újságíró Szövetség megyei szervezetének elnöke, Dmitro Vorobec. Ebből az alkalomból beszélgettünk el vele múltról, jelenről, a szakmáról. »»

Valamennyi közösségnek szüksége van támo-gatókra, anyagi segítőkre, ha rendezvényeket, össze-jöveteleket szervez, ha társadalmi életet akar élni. Nincs ez másképp a Latorca parti városban, Szolyván sem. A maroknyi magyar közösség számára a társa-dalmi életet elsősorban az iskolában és az óvodában megrendezésre kerülő karácsonyi, húsvéti, anyák napi ünnepségek és a nemzeti ünnepek méltatása jelenti. »»

Aggodalommal tölti el a katasztrófaelhárítási mi-nisztérium valamint az oktatási és tudományos minisztérium, vezetőit a gyermekbalesetek, tragédiák magas száma. A múlt évben ugyanis különféle balesetekben 1598 gyerek vesztette életét. »»

Oleg Ljubimov, a Nagysző-lősi Járási Állami Közigazgatás elnöke valószínűleg legnépsze-rűbb utasítását adta ki a nagysző-lősi járási Szőlészek és Borá-szok II. Fesztiválján, amikor fel-kérte a rendezvény résztvevőit a hegy levének megkóstolására és a közös ünneplésre. »»

Mostanság, hála Istennek, vidékünk egyre több tanintézete dicsekedhet azzal, hogy testvérkapcsolatot ápol valamelyik külföldi iskolával. Sok szempontból jó dolog ez, hiszen azonkívül, hogy a tanintézetek támo-gatást kapnak a külföldiektől, tanulóik is ellátogat-hatnak a határ túloldalán élő kortársaikhoz, ismer-kedhetnek egymás szokásaival, kultúrájával, minden-napjaival. »»

Maratoni hosszúságú menetelés után, a lissza-boni José Alvalade-stadionban véget ért a labdarúgó UEFA-kupa 2004/2005-ös kiírásának küzdelemsoro-zata. A fináléban a portugál Sporting Lisboa és az orosz CSZKA Moszkva csapata találkozott egymással, hogy eldöntse, melyikük vitrinjébe kerüljön a patinás ezüsttrófea. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó