2005. május 17., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             70. (16 963.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A Miniszteri Kabinet 2005. április 21–én elfogadta "A gyermekes családoknak járó segélyek megíté-léséről és kifizetéséről" szóló 315. sz. rendeletet, mely szabályozza a gyermek születése esetén járó egyszeri segély kifizetésének rendjét. Az ideiglenes munka-kiesés esetére biztosító Tb–Alap elkezdte a kifi-zetéseket. A folyósítások részleteiről Mihajlo Ilkovot, a megyei Tb–Alap ügyvezető igazgatóját kérdeztük. »»

Virágok, koszorúk borította ravatal. A koporsón nemzetiszín zászló. A viski templomban, mely a szó szoros és átvitt értelmében is a magyarság egyik végvára, százak gyűltek össze, hogy végső búcsút vegyenek Fodó Sándortól, a kárpátaljai magyarság szellemi vezetőjétől. »»

Mindennemű üzemanyagfajta árának 3 hrivnya alá szorítása kapcsán a témával foglalkozó egyik május eleji írásunkban feltettük a kérdést: sokáig tartja-e magát ez a viszonylagosan alacsony árszint, vagy beindul az úgynevezett libikóka, azaz az említett összeg alá és fölé ugrál majd a benzin ára? »»

A kárpátaljaiak körében évtizedek óta elterjedt gyakorlat, hogy a munkaképes felnőttek felkerekednek és a világ más tájaira utaznak munkát vállalni. Így volt ez a megboldogult szovjet érában is, mert a foglal-koztatottságot akkor sem tudták teljes egészében megoldani. A probléma a rendszerváltást követően fo-kozottan jelentkezett. A bezárt gyárak, üzemek elbo-csátott munkásai számára nem maradt más, mint nekivágni a nagyvilágnak. »»

Nemrég ünnepelte fenn-állásának 50. évfordulóját a Csapi 2. Sz. Középiskola. Az ünneplők között találkoztunk Hon Tiborral, az iskola első érettségiző osztálya egykori diákjával, aki már hosszú évek óta Lembergben él. Ennek ellenére az "ősha-zától" mégsem szakadt el teljesen, s ma is szívesen látogat haza. »»

"Hála" a lassan a csillagos eget verdeső üzem-anyagáraknak, újra reneszánszát éli vidékünkön a lótartás. Persze ahhoz, hogy négylábú társunk szá-mottevő segítséget jelentsen, komoly hozzáértés kell. Olyan, mint amilyennel például az idős Kiss Gábor bír, aki az elmúlt években nevet szerzett a tiszaháti lótartók között gyönyörű csikóival és szívós igavonóival. »»

Ez a legfontosabb eredménye annak a kerek-asztal–beszélgetésnek, amelyet Viktor Baloga, a me-gyei állami közigazgatás elnöke folytatott történelmi egyházak vezetőivel, közli a megyei állami közigaz-gatás sajtószolgálata. »»

Legutóbbi lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy mi minden is történt a gól nélküli döntetlenre végződött OSZK Zakarpattya – Sahtar Doneck bajno-kin, s utaltunk arra, hogy a bajnokesélyes csapat trénere alaposan kifakadt a lefújás után. Az alábbi-akban kissé bővebben szólunk arról, mi minden hangzott el a meccsértékelő sajtótájékoztatón. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó