2005. május 12., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        67. (16 960.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A magyarországi média immár napok óta az idei érettségi körül kialakult botrányról számol be. Az érettségi vizsgák feladatait ugyanis már előző nap le lehetett tölteni az internetről. Hétfőn magyarból, kedden matematikából, tegnap pedig történelemből írták az érettségi vizsgát a végzősök. Az utóbbiból az éjszaka folyamán új feladatokat kellett készíteni, nyilatkozta a magyar médiában Magyar Bálint oktatási miniszter. »»

Erre a napra a hideg esőt hozó sűrű fellegek is eltűntek az égről Csap felett. Az időjárás is kegyeibe fogadta azt a sok száz ünneplőt, egykori és mai diákot, akik azért gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék meg alma materük 50. születésnapját. Mi tagadás, e sorok írójának is könnybe lábadt a szeme, elszorult a torka, amikor a jól ismert falak közé lépett. Jöttek az em-lékek, a szívet-lelket melengető találkozások egykori iskolatársak és tanárok között. »»

Elegünk van a házkezelőségek tehetetlenségé-ből, bármit is kérünk tőlük mi, lakók, csak húzzák-halasztják a dolgot, az aktuális gondok megoldását. Hol pénz-, hol pedig szakemberhiányra hivatkoznak, ahelyett, hogy rendesen megfizetnék alkalmazottaikat és pontosan megszabnák feladataikat, mit és mennyi idő alatt kell elvégezniük, hallottuk a minap Irina Cuhától, a közelmúltban megalakított, ungvári Prosz-pekt lakóközösség vezetőjétől. »»

A minap Beregszászban, a Négyhatár Vállalkozók Szövetségének irodájában került sor arra a megbe-szélésre, amelynek fő témája az INTERREG Ukraj-nában történő pályáztatása volt. »»

Boriszenko Karolina
Az ungvári Szent György római katolikus templom adott otthont az ott másodízben megrendezett anyák napi szavalóversenynek, amelyen az ungvári járás és a Felső-Tisza-vidék katolikus plébániáinak hittanosai vettek részt. »»

A legfiatalabb tisza-ásványiak – a három-hat-éves gyerekek – a Juhász Erika vezette óvodában töl-tik a nap nagy részét. Rajta kívül még két nevelő vi-gyázza féltőn lépteiket – ami ebben az esetben szó szerint (is) értendő. »»

Nagyszabású gálakoncerttel méltatta létrejötté-nek félszázadik évfordulóját az Ungvári Művészeti Isko-la. Az Ukrán Zenei-Drámai Színház nézőterét zsúfolá-sig megtöltő közönség soraiban, mára komoly mű-vészi karriert befutott egykori növendékek, magyar-országi, szlovákiai és csehországi kollégák, a magyar és a szlovák konzulátus képviselői foglaltak helyet. »»

Hatalmas iram, gya-korta túlfűtött indulatok és járási szinten kifejezetten látványos játék jellemezte a Bilovári Józsefnek szen-telt emléktorna idei döntő-jét Nagyszőlősön, ahol Szőlősgyula és Nagykopány csapatai mérkőztek meg egymással. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó