2005. május 7., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 65-66. (16 958-16 959.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Amikor 1945. május 9-re virradóan a fasiszta Németország aláírta a feltétel nélküli kapitulációt, a millió sebből vérző Európa fellélegzett. Az öreg kontinens soha előtte nem látott-tapasztalt ekkora pusztítást. »»

Május 9-én lesz 60 éve, hogy Európában véget ért a II. világháború. A világégés végén voltak vesztes és győztes államok, győztes és vesztes ideológiák. Ám az igazi vesztesek, áldozatok az egyszerű emberek voltak, akik vagy a fronton vesztették életüket, vagy a lágerekben pusztultak el. Értelmetlenül. Azok voltak a szerencsésebbek, akik hazakerülhettek. A szürtei Ba-lázs Ferenc példája azt bizonyítja, hogy bár a háború véget ért, de a beköszöntött béke nem volt az igazi. »»

Kárpátalja, mint az Európai Unió közvetlen szomszédját képező Ukrajna legnyugatibb megyéje, kistérségei, járásai egyre jobban bekapcsolódnak a szomszédos országokkal való határ menti együttmű-ködésbe. »»

Meglehetősen szétnyílt az európai fizetések és jövedelmek ollója. Míg Magyarország – kis jóindulattal – a középmezőnyben, azaz inkább az üldözőbolyban, addig Ukrajna a sereghajtók között szerepel, mert a havi átlagkereset a legutóbbi felmérések szerint hazánkban ötvenszer alacsonyabb, mint például Dá-niában. »»

A napokban rendezték meg a munkácsi járás műkedvelő együtteseinek, valamint a be-regszentmiklósi (csinagyijevói), derceni és nagylucskai művé-szeti iskolák beszámoló koncert-jeit. »»

Duliskovics György
A Borzsavai-havasok legmagasabb csúcsa, a Sztoj, télen-nyáron egyaránt megkapó látványt nyújt, s nem véletlen, hogy hazai és külföldi – például német – turistákat vonz ide. De az is szinte törvényszerű, hogy aki nap mint nap pár kilométeres távolságból látja a Sztojt és ráadásul művészi vénával áldotta meg a teremtő, ecsetvégre kapja. »»

Újabb érzékeny csapás érte a fogyasztók zsebét. Nem zörög a haraszt..., tartja a közmondás, ami ezúttal is, szinte törvényszerűen bekövetkezett. »»

A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének második mérkőzésén hatalmas küzdelemben – a ráadás perceiben szerzett idegenbeli góllal eldőlt, hogy a május 25-i isztambuli döntőben az AC Milan lesz az FC Liverpool ellenfele. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó