2005. április 30., szombat                                                Országos közéleti lap                                                62-63. (16 955-16 956.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Lapunkban már hírt adtunk arról, hogy a hét elején Kárpát-alján kezdődött az a háromnapos konferencia, amelynek résztvevői hétfőn Munkácson, kedden pedig az Ungvári Vasútállomás megte-kintése után Záhonyban, majd szerdán Nyíregyházán hallgattak előadásokat. »»

Mihajlo Turjancsik
Mindenki pozitív változásokra számít az egészségügyben. Az orvosok – béremelést, emberhez méltó munkakörülményeket, a la-kosok – hatékony ellátást, emberi bánásmódot szeretnének. Remé-nyeik megvalósulását az új kor-mánytól, az ágazat élére került új vezetőktől várják. »»

A higany kétségtelenül érdekes fém. Ám nem gyerekjáték, hanem nagyon is veszélyes, komoly mérgezést, megbetegedést okozhat. A környezetbe kerülve, apró rezgő gyöngyökre hullva gyorsan párolog és a levegővel belélegzett párája jelenti a veszélyt az emberre. A higany ugyanis soha nem ürül ki a szervezetből. Egy életen át fejti ki egészségkárosító hatását. »»

A kárpátaljai magyar felsőoktatás históriájában történelmi jelentőséggel bír az a tény, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kezdeményezésére az Ungvári Nemzeti Egyetemen májusban magyar történelem és európai integrációs tanszék nyílik a történelem kar égisze alatt. »»

Mihajlo Dancsa, a megyei állami közigazgatás mezőgazdasági főosztályának új vezetője a minap a sajtó képviselői előtt számolt be a kárpátaljai mező-gazdaság idei első negyedévi teljesítményéről. Az alábbiakban a beszámoló fontosabb és közérdek-lődésre számot tartó adataiból szemezgetünk. »»

Vállalkozások szempontjából a munkácsi járási Csongor még ma is talán olyan fehér folt kies vidékünkön, mint egykoron a függetlenségüket éppen csak kivívott néhány afrikai ország, vagy az a bizonyos szűzföld, amelyet a "zseniális" Hruscsov elvtárs akart virágzó Kánaánná tenni. »»

A Munkácsi Technológai Főiskola adott otthont annak az országos divatbemutatónak, melynek kere-tében az Ukrajnában működő könnyűipari és divat-tervezői felsőoktatási intézmények végzősei mutatták be diplomamunkáikat. »»

A hagyományoktól eltérően ezúttal az Ungvári Reform Sajtóklubban találkozott a médiával Viktor Baloga, a megyei állami közigazgatás elnöke. »»

Újabb lépést tett előre a május 25-i isztambuli finálé felé a labdarúgó Bajnokok Ligája 2004/2005-ös kiírásának még ver-senyben levő négy csapata. E négyesből az elődöntő egyik ágán az olasz AC Milan és a holland PSV Eindhoven csapott össze, a má-sikon pedig FC Chelsea–FC Liverpool angol test-vérháborúra került sor. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó