2005. április 21., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        58. (16 951.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Joseph Ratzinger
Habemus Papam! – Van pápánk! – jelentette be kedden késő délután Jorge Arturo Medi-na Estévez chilei bíboros. A kon-klávé a német Joseph Ratzingert választotta meg a római katoli-kus egyház 265. pápájává. Az új egyházfő a XVI. Benedek nevet választotta. »»

Zömében politikai kérdések határozták meg Viktor Baloga és Mikola Andrusz tegnapi, közös sajtótájékoztatóját. »»

A képviselőtestület elfo-gadta az idei megyei pótköl-tségvetést a IV. összehívá-sú megyei tanács 16. ülés-szakán, amelyen egyébként meglehetősen sok szó esett a sajtóról is. »»

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társu-lása (KHÖT) szervezésében, 2005. április 23-án Az EU bővítésének hatásai az önkormányzatok partner-ségi kapcsolatainak fejlesztésére témakörében kerül megrendezésre a XV. Kárpátaljai Magyar Önkormány-zati Fórum. »»

Jevhen Udvarhelyi
Egy hónapja teljesen megú-jult, zömmel fiatalokból álló lel-kes csapat vette kezébe a szoly-vai járás irányítását. A magyar gyökerekkel büszkélkedő Jevhen Udvarhelyire, a Szolyvai Járási Állami Közigazgatás elnökére nagy reményekkel tekintenek a járásban élők. »»

Aki ma kulcsot szeretne másoltatni, az könnyedén megteheti. Csupán az ungvári Ukrajna Áruházba kell betérnie, és Nickulics Sándor már a rendelkezésére is áll. A mester ugyanis hosszú évek óta kulcsmá-solással foglalkozik. »»

Mintegy 1500–2000 görög katolikus család él Beregszászban. Többségük ukrán nemzetiségű, de szép számban vannak köztük magyarok is. Így az ószláv és az ukrán mellett magyar szó is hangzik a templomukban. Lelkipásztoruk a nyelvünket is jól be-szélő Volodimir Margitics paróchus, akit nem minden-napi körülmények között, a GULAG-on szenteltek pappá, negyvenöt évvel ezelőtt. »»

Futószalagon játssza hazai bajnoki mérkőzéseit az Ungvári Kárpáti élvonalbeli női kézilabda-csapata. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó