2005. április 19., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             57. (16 950.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Mint már előző lap-számunkban távirati stí-lusban beszámoltunk róla, az Ukrán Nemzeti Tudo-mányos Akadémia Törté-nelemtudományi Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézete, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Köztársaság Ukrajnai Nagykövetsége, a Határon Túli Magyarok Hivatala és az Ukrán Kisebbségi és Migrációs Állami Bizottság háromnapos tudományos konferenciát szervezett Kijevben, Magyar–ukrán közös múlt és jelen címmel. »»

Közeledik a jószág legelőre való kihajtásának ideje. Ez sok helyen hagyományosan április 24-én, Szent György napján történik. Még mielőtt ez meg-történne, az egyik legfontosabb teendő a legelő rendbe hozása. Távolítsuk el a rozsdás vasdarabokat, szöget, drótot, üvegtörmeléket, mivel ezek az állatok lábát és emésztőrendszerét is veszélyeztetik. »»

Bár a szürtei cigányiskola a Szürtei Középiskola fiókintézete-ként már szeptember 1-től műkö-dik, a hivatalos átadására most került sor. Az ünnepségre megér-keztek azok a hollandiai vendégek is, akiknek elévülhetetlen érde-meik vannak az intézmény létrehozásában. »»

Tiszaásványban többen az egyéb munkalehető-ség hiánya miatt foglalkoznak zöldségtermesztéssel. Közéjük tartozik a Gál család is. A családfő ugyan a vasúton dolgozik, édesanyja pedig nyugdíjas, ám ez a jövedelem éppen csak elég a megélhetéshez. »»

Itt a kikelet s a köztisztasági hónap, amikor egyes helyeken csak beszélnek a tavaszi nagytakarításról, másutt viszont komolyan nekiveselkednek környeze-tük rendbetételének. Nézzünk hát körül országunk egyik nyugati kapujában, s vizsgáljuk meg, mi történik Tiszaújlakon... »»

A Tiszaásványi Általános Iskola folyosóján csend honol. Csak az osztálytermekből szűrődnek ki halk hangfoszlányok. Az egyikben például az angol polgári forradalomról beszél a tanár, a másikban a magyar költészet a téma. A felhangzó csengőt követően a gyereksereg kitódul az iskolaudvarra. A tanáriban ülő pedagógusokkal, valamint Ferkó Csaba igazgatóval beszélgetünk. »»

Már az élvonalbeli női kézilabda-bajnokság előző két fordulójában, az ország egyik legjobb csapata, a Halicsanka Lviv ellen is csillogtatta győzelmi képes-ségét a Szerhij Novikov vezette Ungvári Kárpáti. A sereghajtó Akademija Ternopil ellen ezt még inkább elvárta mindenki. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó