2005. április 9., szombat                                                 Országos közéleti lap                                                 51-52. (16 944-16 945.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Gajdos István parlamenti képviselő az elmúlt másfél hónapban több, a kárpátaljai magyarságot érintő probléma magoldása érdekében interpellált, fordult kérdéssel az illetékesekhez, tett javaslatot. »»

Ha a kérdés nem érintene ilyen vagy olyan mó-don gyakorlatilag minden kárpátaljai magyar családot, akár humorizálni is lehetne azon, hogy az egyik bulvár hetilap (esetleg a mögötte álló magát legnagyobbnak képzelő társadalmi, politikai erő) ismét megpróbált mások kárán érdemeket szerezni, társadalmi elége-detlenséget kelteni. »»

Mostanában mintha rájárna a rúd a vámosokra. Nemrég Viktor Juscsenko elnök használt kemény sza-vakat a vámszolgálattal kapcsolatban. Valamint elter-jedt annak a híre, hogy felszámolják a Kárpáti Regi-onális Vámhivatalt. »»

Ugyan kit ne tréfáltak volna meg április elsején? Biztos sokatok őriz olyan élményt ezzel a nappal kapcsolatban, amelyet a középkor óta csak a "bo-londok ünnepeként" ismer a világ. Idén is bolondozott hát öreg és fiatal szerte a környéken. »»

Pénteken délelőtt tíz óra után három perccel kezdődött meg a vatikáni Szent Péter téren a II. János Pál pápa temetési szertar-tása, amelyet Joseph Ranzinger bíboros koncelebrált a római és a keleti egyházak bíborosaival és pátriárkáival egyetemben. »»

A hétvégén tisztújító ülést tartott a Kárpátaljai Ma-gyar Szervezetek Fóruma (KMSZF) Beregszászban. »»

Az Állami Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése során 2463 hivatalosan iktatott kis- és középvállal-kozást kérdezett meg tevékenységükkel kapcsolatban. Túlnyomó részük, egészen pontosan 89,9 százalékuk kisvállalkozás, vagyis olyan, ahol a foglalkoztatottak száma nem haladja meg az 50 főt. A középvállal-kozások – az alkalmazottak száma itt 51 és 250 között mozog – aránya ebben a kontingensben mindössze 10,1 százalék, azaz Ukrajnában csak minden tizedik cég tekinthető középvállalkozásnak. Vajon milyen következtetésekre juthatunk ezekből a számadatok-ból? »»

A Chelsea–Bayern München és a Milan–Interna-zionale derbivel szerda este befejeződtek a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek első felvonásai. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó