2005. április 5., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             49. (16 942.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Kustanec Olga
A tervek szerint magyar vasár-napi iskola nyílik a munkácsi já-rási Alsókerepecen. Az ehhez szükséges kérvényeket, össze-sen 27-et, a szülők már összegyűj-tötték. »»

Egyévi jogi hercehurca után úgy tűnik, siker koronázta Szőlősgyula önállósodási törekvéseit. Az elmúlt héten eljutott a település illetékeseihez Ukrajna Legfelső Tanácsának október 7-i határozata, melynek értelmében pozitív elbírálásban részesítik a Kárpát-aljai Megyei Tanács 2004. szeptember 14-i döntését a nagyszőlősi járási Gyula önállósodási kérelmét illető-en. »»

A hosszú téli szünet után a Kárpáti Igaz Szó ismét útjára indította nagy sikerű showműsorát, az Élő Újságot. »»

A rendszerváltást követően újjászületett görög katolikus egyház életében az egyik mérföldkövet két-ségtelenül az Ungvári Papnevelde, majd az annak bázisán létrehozott akadémia jelentette. Tarasz Lov-szka, az Ungvári Romzsa Tódor Görög Katolikus Egházi Akadémia rektora a beszélgetésünk során fontosnak találta, hogy a tanintézet jelene mellett szót ejtsen az előzményekről is. »»

Misák József
A kárpátaljai települések jelen-tős részében a gazdálkodáson kívül más megélhetési lehetőség kevés van. Különösen a középkorosztály számára. Legalábbis így látja a csongori Misák József, aki már az ötödik "iksz" körül jár. Viszont ő is azok közé tartozik, akik úgy vélik: ha ez van, ezt kell a lehető legmagasabb színvonalon művelni. »»

Tiszapéterfalván az Akli Farmergazdaság takar-mányelőállítással és forgalmazással foglalkozik. A gazdaság munkatársa, Bence István állatorvos ismer-tette munkájukat. »»

Az magyarországi Informatikai és Hírközlési Mi-nisztérium jóvoltából olyan modern, műholdas techni-kát alkalmazó Internet-hozzáférés került Kárpátalja immár öt magyarságintézményébe, amely lehetővé te-szi a bekapcsolódást a felgyorsult információs társa-dalomba. »»

A Renault megnyerte az idei harmadik F1-es futamot is, malajziai sikere után ismét Fernando Alonso állhatott a dobogó tetejére. A Ferrari újabb kudarccal zárta a bahreini hétvégét: Michael Schuma-cher műszaki hiba miatt kiesett... »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó