2005. március 15., kedd                                                           Országos közéleti lap                                                           38. (16 931.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az államnyelv ismerete alapfeltétele annak, hogy a kár-pátaljai fiatalok szülőföldjükön boldogulhassanak, megtalálják szerepüket a helyi közösségben – hangzott el egyebek mellett azon a kétnapos konferencián, amit a "Gordiusz" Kárpátaljai Magyar Ifjúsági Demo-krata Szövetség szervezett az elmúlt hétvégén Ung-váron. »»

Kulturális életünk palettáját már hosszú évek óta színesítik a Szribnij Dzvin (Ezüstcsengettyű) Jótékony-sági Alapítvány ugyanilyen címmel megrendezett ifjú-sági zenei és képzőművészeti seregszemléi. »»

Amikor megérkeztek a bel-ügyminiszter által Kárpátaljára vezényelt belügyis egységek, a közbiztonság gyors javulását ígérték. Azóta eltelt két hét. Va-jon sikerült-e elérniük kézzel-fogható eredményt a bűnözés elleni harcban azon túl, hogy a járőrökkel úton-útfélen találkozhatunk? Kérdésünkre Jaroszlav Jankovics, a megyei belügyi főosztály sajtóközpontjának vezetője válaszolt: »»

A Debrecen nehezen, csak a hajrában csikarta ki a győzelmet a Honvéd ellen, a télen jól erősítő Újpest könnyedén verte a meggyengült Videotont a magyar labdarúgó NB–1 tavaszi rajtján. »»

Bár még mindig tartanak a télvégi fagyok, éjszaka tobzódnak a mínuszok, a primőr zöldségfélék előál-lításával foglalkozó farmerek már javában dolgoznak a fóliaházak fülledt melegében. Így van ez a tivadarfalvai Király Elemér portáján is, aki idestova egy évtizede igen magas színvonalon foglalkozik melegházi zöld-séghajtatással. »»

Pirigyi Béla
Fennállása óta rengeteg fiatalt bocsátott ki, akiknek nagy része mind a mai napig ápolja vidékünk kultúráját, továbbadja azt a fiata-labb nemzedéknek. Jómagam is ebben a tanintézményben tanul-tam majd tíz évig, és bizton állítha-tom, hogy felejthetetlen, szép emlékek maradtak meg bennem. A minap ellátogattam hozzájuk, hogy Pirigyi Béla igazgatótól érdeklődjek, mostanság mi a helyzet, hogyan él a művészeti iskola. »»

Kárpátalja egyik legforgalmasabb részén, a Vereckei-hágó közelében leégett egy kétszintes szál-loda. A létesítmény éppen átadás előtt állt. S bár néhány kilométernyire volt a Csap–Kijev főúttól, mégis komoly látogatottságra számíthatott. »»

Az új ukrán kormány nem a szavakkal, hanem konkrét tettekkel siet a falun élők segítségére. A Miniszteri Kabinet első ülésén is az agráripari kom-plexum problémáit vitatták meg. Ennek eredménye-ként az állami támogatást máris érzékelhetik a mező-gazdaságban dolgozók. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó