2005. február 17., csütörtök                                                       Országos közéleti lap                                                       24. (16 917.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Népszerűek a kárpátaljai gyógyüdülők
A tavalyi nyereség: 3,5 millió hrivnya

Az elmúlt esztendőben 36 millió ukrán állampolgár üdült a Kárpátaljai szanatóriumokban. Történt mindez annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre kevesebb az úgynevezett "szociális", tehát szakszervezeti beutalókkal üdülők kontingense.

Míg öt évvel ezelőtt a páciensek 70%-a a Társadalombiztosítási Alap kínálta lehetőségek révén üdült a szanatóriumokban, tavaly csupán a látogatók 50%-a. Az idei évre pedig a tervek szerint az összes látogató mindössze 37%-a üdülhet majd a Tb-Alap jóvoltából. Ennek ellenére a kárpátaljai gyógyintézményekben pihenők és gyógyulók száma növekvőben van.

Ennek több magyarázata is van, de az oka elsősorban az utóbbi időben egyre liberálisabb feltételekben keresendő. Így az átlagember számára eddig szinte megfizethetetlen 1500 és 1800 hrivnyás 24 napos beutaló idejét ma már tetszés szerint le lehet rövidíteni. A költségek jelentős megtakarításának másik módja, amikor a páciens magánházakban lakik, csupán az étkezés és gyógykezelés idejére keresi fel a szanatóriumot.

Az Ukrprofozdorovnica Rt. kárpátaljai tagozatának a napokban megtartott kollégiumi ülésén elhangzott: szanatóriumainknak az elmúlt évben a szolgáltatások tervét 106,8 százalékra sikerült teljesíteni. Petro Dobra, a kárpátaljai tagozat igazgatója elmondta, hogy a megye hét gyógyüdülőjéből a Kárpáti, a Szinyák (Kékesfüred) és a Szonyacsne Zakarpattya nyújtotta a legjobb teljesítményt. Az álatuk nyújtott színvonalas egészségügyi szolgáltatásokon kívül népszerűségükhöz hozzájárul a kínált komfortfokozat, valamint a kiegészítő szolgáltatások köre. A Kárpáti Szanatóriumban például fedett uszoda teszi még vonzóbbá a pihenést, több gyógyintézményben sífelvonók állnak az üdülők rendelkezésére. A Kárpátokban történő gyógyüdülést természetesen az intézményekben nyújtott egészségügyi szolgáltatások – fizioterápia, masszázs, gyógyfürdők, gyógytorna, diétás étrend –, valamint a rekreációs szabadidős programok színvonala is népszerűvé teszi. Tavaly 900 ezer hrivnya értékben vásároltak új berendezést, 2 millió 600 ezer hrivnya értékben végeztek átalakítási munkálatokat szanatóriumainkban.

A kárpátaljai üdülők népszerűsítéséhez jelentősen hozzájárult a tavaly megrendezett "Korai Egészségügyi Rehabilitáció" tematikájú nemzetközi konferencia, a számtalan ágazati kiállítás, a folyamatos reklám. Ennek köszönhető, hogy egyre több páciens érkezik a megyébe az ország nyugati és központi részéből, elsősorban gasztroenterológiai jellegű panaszokkal. A megye egyedülálló ásványvizei áldásos hatásának köszönhető, hogy a látogatók többnyire visszatérnek. A felnőtteken kívül több mint kétezer gyermek is nálunk töltötte szünidejének egy részét.

Az idei esztendő egyik legnagyobb problémája, hogy gazdasági okok miatt megdrágultak a beutalók: jelenleg egy kétágyas beutaló ára 2000 hrivnya. A szanatóriumok vezetőinek első számú feladata tehát, hogy megtartsák a jelenlegi látogatói kontingenst.

Ljáh Natália,

a megyei egészségügyi főosztály sajtószolgálatának munkatársaMinden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó