2005. február 17., csütörtök                                                       Országos közéleti lap                                                       24. (16 917.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Egy év a reform jegyében
Sikerült teljesíteni a költségvetési terveket

A múlt év különösen nehéz, feszített munkával telített volt a megyei Nyugdíjalapnál. Tevékenységünk 2004 folyamán mindenekelőtt a nyugellátás javítását célzó kormányhatározatok és az elnöki rendeletek végrehajtására összpontosult. A feladatok gerincét a múlt év január 1-jétől érvénybe lépett, a kötelező nyugdíjbiztosításról szóló kerettörvény gyakorlati bevezetése jelentette.

Az év mozgalmas volt, de egyben eredményes is. Sikerült teljesíteni a Nyugdíjalap költségvetési terveit, időben és teljes összegben folyósítottuk a nyugdíjakat és az anyagi támogatásokat. A 12 hónap alatt a költségvetésünkbe valamennyi bevételi forrásunkból 715,3 millió hrivnya folyt be. Ez 229,5 millió hrivnyával haladja meg az egy évvel korábbi bevételeinket. Azaz a gyarapodás 47,2 százalékos volt. Az eredményhez valamennyi osztályunk hozzájárult a maga sikereivel.

Azért természetesen előfordulnak kisebb hiányosságok is. A rögzített mezőgazdasági adókból befolyt 1 112 700 hrivnyából az állami adóadminisztráció 1 014 600 hrivnyát utalt át a Nyugdíjalapnak. Figyelembe véve az előző évekről megmaradt tartozásokat is, a beregszászi járásban 90 500, az ungváriban 38 400, a munkácsiban 22 300 hrivnyával tartoznak az adóalanyok a Nyugdíjalapnak.

Egyes járásokban gondok adódtak a kedvezményes nyugdíjak kifizetése terén. A legjelentősebb, összesen 905 800 hrivnyás a tartozás a szolyvai járásban. Ugyanakkor a beregszászi járásban ez az összeg 245 900, az ungvári járásban pedig 310 000 hrivnyát tesz ki.

A Nyugdíjalap az elmúlt évben számottevő erőfeszítéseket tett a kötelező nyugdíjbefizetések terén keletkezett tartozások lefaragására. Ennek köszönhetően már a második negyedévtől sikerült megfékezni az elmaradt befizetések összegének növekedését. Csupán a beregszászi, a munkácsi, a volóci és a rahói járásban nőtt a Nyugdíjalappal szembeni tartozás. Az állami végrehajtó szervekhez 2776, összesen 10,7 millió hrivnya összegű kényszerlevonást indítványozó hivatalos beadványt juttattunk el. A kényszerintézkedések nyomán 3 106 900 hrivnya folyt be a költségvetésünkbe.

A kötelező nyugdíjbiztosítást rendszertelenül vagy egyáltalán nem fizető vállalatok közül hárommal felbontottuk a szerződést. 13 vállalatvezetőt feljelentettünk a jogvédő szerveknél és kértük a velük szembeni bűnvádi eljárás megindítását. 616 vezető beosztású személlyel szemben pedig pénzbírságot alkalmaztunk.

2004 folyamán 16 677 új nyugdíjat állapítottunk meg. A nyugdíjtörvény 43. cikkelye alapján 45 713 kérvényezőnek újraszámfejtettük a nyugdíját. A különféle kormányfői és elnöki rendelkezések nyomán pedig az év folyamán a nyugdíjasok különböző kategóriái számára 14 alkalommal kellett újraszámfejteni a havi illetményt.

Anasztázia Péntek,

a megyei Nyugdíjalap vezetőjeMinden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó