2005. január 20., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         8. (16 901.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Kevés a művelődés céljaira fordítható pénz, vékonyan csordo-gál az állami támogatás, erősen érezhető a szakemberek hiánya – valahogy így summázható az Ung-váron megtartott, A magyar kultúra stratégiája Kárpátalján című értel-miségi fórum résztvevőinek a véleménye. »»

A megyeszékhely, bár apró, de egyértelmű lépésekkel halad a fejlődés útján, összegezett a város polgármestere azon a sajtótájé-koztatón, melyen a 2004-es esz-tendőt értékelte. Viktor Pogorelov csokorba szedte a sikerként el-könyvelhető tényeket, de részletesen beszélt a még mindig megoldatlan problémákról is. »»

Fedél nélkül maradt egy nagyszőlősi család, mert leégett az otthonuk. Télvíz idején ez borzalmas helyzet. Igaz, rosszabbul is végződhetett volna. Nem sok hiányzott ugyanis ahhoz, hogy a család valamennyi tagja odavesszen. »»

A Magyar Értelmiségiek Kár-pátaljai Közössége, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia) a Magyar Kultúra Napja alkalmából egész hetes programot szervezett. »»

"Soha többé háborút, soha többé Afganisztánt!" – mondják, mondjuk számtalanszor, ha az elesett hő-sökre emlékezünk, ha a harci cselekmények során megrokkant emberekről beszélünk. Csakhogy az élet az egészen más. Olvasóink közül is többen feltették már nekünk a kérdést: "Mit keresnek katonáink Irak-ban? Miért kell ismét idegen érdekekért vért ontaniuk fiainknak?" »»

Az, hogy települések különféle szerződéseket kötnek, testvérré fogadják egymást, nem új keletű. »»

Zsurki József
A csontritkulás (osteoporosis) az utóbbi évtizedekben világszerte kiemelkedő és egyre növekvő nép-egészségügyi problémává vált. Vi-lágszerte 200 millióra becsülik az ebben a betegségben szenvedők számát. Egy nemzetközi felmérés szerint minden harmadik nőnél és minden negyedik férfinál kialakul. De mikor is beszélünk tulajdonkép-pen csontritkulásról és mik a tünetei? Erről kérdeztük Zsurki Józsefet, az Ungvári 1. Sz. Poliklinika traumato-lógusát. »»

Vitalij Klicsko csúcsra ért, véget ért a Jones-korszak, Hopkins De la Hoyát is kivégezte, Erdei Zsolt szárnyalt, Kótai ötször védte meg címét, Nagy János mélyütés nélkül is legyőzte Chacónt. Alábbi össze-állításunkból kiderül, hogy mi minden történt a profi-bokszban 2004-ben. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó