2005. január 15., szombat                                                   Országos közéleti lap                                                   5-6. (16 898-16 899.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az állampolgárokat élénken foglalkoztatja az élet szinte minden területére betört korrupció. A jelenség ellen folytatott harc eredményeiről tájékoztatták a jog-védő szervek vezetői Ivan Rizakot, a megyei állami közigazgatás elnökét. »»

Dieter Ehrmanntraut
Szenzációszámba ment, ami-kor Ungváron részeire hullott a szovjet éra nagyreményű vállala-ta, az emberek ezreit foglalkoztató villanymotorgyár, s a helyén ki-sebb kft.-k és rt.-k alakultak. Az egyik legéletrevalóbb, a Mátyás és Mátyás osztrák–német segítséggel ma autóvilla-mossági kábelkötegeket gyárt az Audinak és a Volks-wagennek. 2003 végén japán tőkével jött létre a me-gyeszékhely határában egy hasonló profilú vállalko-zás, a Yazaki-Ukraine Kft., melynek indulását nagy tit-kolózás lengte körül. »»

Egy Herszon megyei farkastámadásról szóló újsághír nyomán jártunk utána, hogy mi a helyzet a kárpátaljai ordasokkal. »»

Az Ukrajna Hőse kitüntetést adományozta Leo-nyid Kucsma leköszönő elnök két kiemelkedő ukrán sportolónak, Andrij Sevcsenkónak és Vitalij Klicskó-nak. »»

Egészében véve sikeres évet zárt a kárpátaljai turizmus és idegenforgalom. Vaszil Cap, a megyei turisztikai és üdültetési főosztály helyettes vezetője az adatok közt lapozva mondta el, hogy az utóbbi néhány évben felszálló ágban van az ágazat. Talán nem túlzott elvárás, óhaj, nem megvalósíthatatlan álom, hogy a turizmus rövid időn belül vidékünk gazdaságának kiemelkedő tényezőjévé váljék. »»

A november végi, december eleji nagy üzem-anyagár-hajcihő és az árak megyei vezetőink általi maximálása után megnyugodott az üzemanyagpiac. A korábbi nagy hullámzások, mindenekelőtt az áremel-kedések az óév alkonyán, illetve az újév kezdetén abbamaradtak. »»

A falvakban élő kistermelők jelentős része hely-beli lehetőségek híján a legközelebb fekvő város pia-cán értékesíti tejfölöslegét. Ami egyrészt időigényes, másrészt utazási kiadásokkal is jár. És akkor még nem említettük, hogy vásárlók híján bizony könnyen a termelő nyakán maradhat az áru. »»

Habár már január derekán járunk, de az elmúlt év eredményeinek összegezése, kiértékelése most zárul le, illetve most válik világossá, milyen problémák vannak továbbra is egy-egy ágazatban. Vaszil Kobalt, a megyei művelődési főosztály helyettes vezetőjét arra kértem, hogy szóljon minderről. »»
Minden jog fenntartva © 2005 Kárpáti Igaz Szó