2004. december 16., csütörtök                                                    Országos közéleti lap                                                    187. (16 884.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Ezekben a napokban a felnőttek-nél talán csak a gyermekek várják izgatottabban a karácsonyt. Ujjaikon számolják, mennyit kell még aludni a szentestéig, amikor végre-valahára megpillanthatják a karácsonyfa alatt azokat a csodálatos ajándékokat, amelyeket a Jézuska hozott, melyek mindegyike szí-vük vágya hetek óta. »»

Az országos szintű politikai fejlemények kommen-tálásával kezdte szokásos szerdai sajtótájékoztatóját Ivan Rizak. A megyei állami közigazgatás elnöke úgy véli, hogy a parlament által elfogadott politikai reform alkalmas lehet a konszolidációra, a politikai párbe-széd demokratikusságának megerősítésére. »»

A nőgyógyászok magánbeszélgetéseik alkalmá-val humorosan azt szokták mondani, a nők vagy azért fordulnak nőgyógyászhoz, mert gyereket szeretnének, vagy azért, mert nem szeretnének. Talán túl morbid-nak vagy tiszteletlennek tűnik ez a megállapítás a kívülállók számára, ténylegesen azonban fedi a való-ságot. A megyei családtervezési központ – más néven női egészség központ – munkatársai szerencsések ebből a szempontból, hiszen hozzájuk elsősorban azok a hölgyek és urak fordulnak, akik szülőkké szeretnének válni, ám különféle okokból kifolyólag ez eddig nem sikerült nekik. »»

A magyar média ismét attól hangos, hogy Ukrajnából származó szeméthegyeket sodor Szeged térségében a Tisza. »»

Hivatalosan is véget ért az őszi sorozás. A vé-delmi minisztérium sajtószolgálatának adatai szerint sikeresen zajlott le a sorkötelesek bevonultatása. »»

Hetek óta foglalkoztatja a világ közvéleményét az ukrajnai elnökválasztás ellenzéki jelöltjének, Viktor Juscsenkónak az egészségi állapota. »»

Az utóbbi időben jelentős változások történtek a megyei jogú várossá nyilvánított Csapon. Az elért fejlődés főként annak köszönhető, nyilatkozta lapunk-nak Palkó László, a PACOBO közösvállalat vezérigaz-gatója, a megyei tanács képviselője, hogy a város vezetése túlteljesítette a bevételi terveket, s üzleti ala-pokra helyezte a város vezetését. »»

Két éve, amióta a Nagyszőlősi Járási Állami Köz-igazgatás hatáskörébe utalták a Tisza-menti nagyköz-ségben, Királyházán működő tűzoltóalakulat fenntar-tását, az ott dolgozó tűzoltók az állam "mostohagyer-mekeiként", agyonhasznált védőruhákban, nevetsé-ges fizetség fejében viszik vásárra a bőrüket. »»

A felfokozott életritmus, a mindennapi stressz, az állandó rohanás sokszor évekig nem okoz problémát. Idővel azonban, szinte észrevétlenül, felőrli az ember idegrendszerét, s számos pszichoszomatikus beteg-ség forrása lehet. A lelki betegségek jelei külön-bözőek lehetnek. Olykor olyan külső megnyilvánulá-sokkal járhatnak, melyek bárki számára egyértelmű-ek, máskor rejtett formában jelentkeznek, aminek a felismerésére csakis a szakképzett, kellő tapasztalat-tal rendelkező, intuitív, türelmes pszichiáter képes. »»

Andrij Sevcsenko
Az európai újságírók szavaza-tai alapján Andrij Sevcsenko, az olasz AC Milan ukrán támadója nyerte el a kontinensen játszó leg-jobb labdarúgónak járó Aranylab-dát a portugál Deco és a brazil Ro-naldinho előtt. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó