2004. december 14., kedd                                                        Országos közéleti lap                                                        186. (16 883.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A hétvégén újabb fejle-ményekkel bővült az ukraj-nai elnökválasztás máso-dik fordulója után kirobbant történések krónikája. Az el-lenzéki jelölt, Viktor Jus-csenko bécsi kezelőorvo-sai megállapították, hogy a politikus arcának elválto-zásai minden valószínűség szerint dioxinmérgezésre utalnak, s az idegenkezűség gyanújával hozhatók összefüggésbe. »»

Az évszázados tapasztala-tok azt mutatják, hogy az év utolsó hónapja bizony vidékün-kön meglehetősen árvízveszé-lyes. Minden harmadik jelen-tős áradás ugyanis december-ben következik be. A legutóbb 1992 decemberében voltak megyeszerte jelentős áradások. Akkor Ungvár egyes kerületeit is elöntötte az Ung. Ezt követte minden idők két legnagyobb árvize. Ha a természet tartja magát az általa megalkotott forgatókönyvhöz, úgy egy jelentős decemberi árvíznek kell következnie. »»

Túl vagyunk az ezüstvasárnapon, a karácsony előtti első nagy bevásárlási hullámon. »»

A négy és fél ezer évvel ezelőtt élt sumérok a náluk már megszervezett és működő iskolákat "a tábla házának" hívták, mivel – más anyag híján – a tanulók agyagtáblákra vésték az ékírás jegyeit. »»

Az utóbbi években im-már megszoktuk, hogy de-cemberben csoportos ki-állítással lépnek a közön-ség elé megyeszékhelyün-kön a Révész Imre Társa-ság tagjai. »»

Ha Beregrákoson afelől érdeklődik valaki, hogy ki tudna a falu történetéről, múltjáról adatokkal szolgálni, Tóth Tiborhoz irányítják az illetőt. És nem véletlenül.»»

Dupka György
A december 5-i magyarországi népszavazás óta nem csitulnak a kedélyek a kettős állampolgárság ügyében. A médiában olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Erdély-ben sokan még a Magyar Igazolvá-nyukat is visszaadnák a népszava-zás eredménytelensége miatt. Előfordult-e nálunk is hasonló eset? – vetődhet fel az emberben. A kér-déssel megkerestük Dupka Györgyöt, a Kárpátaljai Központi Információs Iroda vezetőjét. »»

Folytatódott a magyarországi női kézilabda Eu-rópa-bajnokság. A nyitónapon magabiztos győzelem-mel debütált magyar válogatott a második játéknapon azzal az osztrák csapattal mérkőzött, amelyik egy nap-pal korábban simán legyőzte a világbajnok franciákat, s ez bizony alapos óvatosságra intette Kiss Szilárd lányait. A nyári olimpián remeklő ukrán gárda viszont a norvégoktól elszenvedett vereséggel kezdett, így a csehek elleni folytatás alkalmával kizárólag a győze-lem számíthatott elfogadható eredménynek. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó