2004. december 7., kedd                                                         Országos közéleti lap                                                         182. (16 879.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A vasárnapi népszavazáson nem kapott kellő támogatást a határon túli magyaroknak kérésükre kötelezően megadandó magyar állampolgárság ügye. »»

Néhány hónappal ezelőtt a kőolajszármazékokat feldolgozó, illetve forgalmazó bennfentesek még azzal riogatták az autósokat, hogy az utóbbi években oly népszerű és keresett üzemanyagfajta, a gázolaj ára utoléri a benzinét. »»

A téliesre vált útviszonyok miatt Kárpátalján egyetlen hó-nap alatt 92 személy járt sze-rencsétlenül közlekedési bale-setben. A különben sem ideá-lis minőségi útjaink a jégbor-dásodással, a lecsapódó pára ráfagyásával fokozott veszélyt jelentenek az óvatlan autósok számára. »»

Egy mérkőzés kivételével a hétvégén lejátszották az élvonalbeli országos labdarúgó-bajnokság őszi idénye befejező fordulójának találkozóit. A nemcsak szakmai értelemben vett mély gödörbe került OSZK Zakarpattya hazai közönség előtt búcsúztatta a sze-zont, éspedig, szokásához híven újabb döntetlennel. A címvédő Dinamo Kijev győzelemmel búcsúzott, de könnyen elképzelhető, hogy az őszi elsőség mégis-csak kicsúszik a markából. »»

Megoszlanak a vélemények a vasárnapi, a kettős állampolgárságról is kiírt magyarországi népszavazás kimeneteléről. Vannak, akik egyértelműen a határon túli magyarság arculcsapásaként értékelik az esemé-nyeket, míg mások bíznak benne, hogy a népszavazás végeredményétől függetlenül a magyar kormány és az országgyűlés rendezni fogja a kérdést. »»

Huzamos időszakot követően végre javuló képet mutat vidékünkön a természetes népszaporulat. A statisztikai adatok szerint – az októberi helyzetet véve alapul – Kárpátaljának 1 249 700 lakosa van. Igaz, a lakosság lélekszáma az év folyamán tovább csökkent, mégpedig 1390 fővel. Ez azonban 0,2 százalékkal kedvezőbb adat az előző év azonos időszakában re-gisztráltnál. Azt is hozzá kell tenni viszont, hogy az áttelepülések révén további 1522 fővel lettünk keve-sebben. »»

Október második felében, illetve november fa-gyos napjaiban, hűvös estéin, hideg hajnalain fűtetlen és sötétbe burkolózó kocsikban zötykölődhettek a Nagyszőlős–Komlós-kitérő keskeny nyomtávú vasút-vonalon részeg öregemberként lassan dülöngélő "kisvonat" utasai. »»

A vártnál nagyobb érdeklődés kísérte az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnáziumban első ízben megrendezett megyei balladamondó versenyt, ame-lyet a KAMOT és a MÉKK szervezett a megyeszékhe-lyen. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó