2004. november 20., szombat                                           Országos közéleti lap                                           172-173. (16 869-16 870.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Steinkugler Imre
Senki nem lehet próféta a saját hazájában – tartja a közmondás, melynek a kőrösmezői Hutro Rt. történetét megismerve is igazat kell adnunk. Megyénkben kevés olyan sikervállalat van, mint a világszínvo-nalú műszőrmegyár. A szebbnél szebb termékeivel azonban a kárpátaljai üzletekben véletlenül sem találkozhatunk, mert a helyi kereske-dők inkább a drágább, de semmivel sem szebb és jobb minőségű külföldi árukat forgalmazzák. »»

Mint arról már tájékoztattuk olvasóinkat, a szak-emberek az idén december második felére várják az influenzajárvány támadását. Azt is több ízben elmond-ták, hogy a betegség elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés, azon belül is elsősorban a védőoltás. Most a témával kapcsolatban szerkesztő-ségünkbe beérkezett leggyakoribb olvasói kérdések megválaszolására kértük fel dr. Ljáh Erzsébetet, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika vezetőjét. »»

A pénzügyminisztérium által elkészített és általá-nos vitára bocsátott jövő évi ingatlanadó-tervezetről fejtették ki véleményüket adó- és pénzügyi szakem-berek az ungvári Reform Sajtóklub legutóbbi összejö-vetelén. »»

Szabolcsi–Ungi szüreti mulatságok címmel az elmúlt hétvégén a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége szervezésében kétnapos rendezvénysoro-zatra került sor, melynek keretében fellépett a Sza-bolcs táncegyüttes is, fergeteges sikert aratva. »»

November és december az évnek rendszerint a legtűzveszélyesebb időszaka. Ezért a tűzoltók számá-ra is az esztendő legmozgalmasabb időszaka. A fűté-si idénnyel a sérültek és halálos áldozatok száma is ugrásszerűen növekszik. Épp ezért a katasztrófaelhá-rítás, illetve a tűzoltóság szakemberei a legutóbbi ta-nácskozásukon a megelőzés lehetőségeinek kidol-gozására helyezték a fő hangsúlyt. »»

Jól szórakoztak az elmúlt idő-szakban az Ungvári Nemzeti Egye-tem (UNE) magyar anyanyelvű el-sős diákjai. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövet-ségének (KMDFKSZ) hagyomá-nyos gólyatábora és gólyabálja a diákok összefogását, egymással való megismerte-tését és nem utolsósorban a szórakozást célozta. »»

Amennyire bukdácsolva szerepelt a felkészülési mérkőzések során az ukrán labdarúgó-válogatott, most annyira jól teljesít a 2006-os németországi világbajnokság selejtezőin. Az Oleg Blohin szövetségi kapitány vezette együttes öt mérkőzés után veretlenül, 5 pont előnnyel várhatja a tavaszi folytatást. Az idei évad zárásaként a sárga-kékek a vb-bronzérmes törökök otthonában vitézkedtek, míg a Lothar Matthäus vezette magyar csapat, ha nehezen is, de hozta a kötelező győzelmet Málta szigetén. »»

Aki autót vesz – hacsak nem született műszaki zseni – előbb vagy utóbb valamelyik javító szervizben köt ki, mert amint Murphy törvénye hangzik: ami elromolhat, az el is romlik. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó