2004. november 13., szombat                                           Országos közéleti lap                                           168-169. (16 865-16 866.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Jurij Kobal
A legutóbbi két nagy tiszai ár-víz az első csapást a rahói járásra mérte. Az elemi erővel lezúduló, a völgyeket tengerré változtató víztö-meg közúti hidakat sodort el, uta-kat, vasúti töltéseket tüntetett el a föld színéről. »»

A kettős állampolgárság intézményének a kérdé-se élénken foglalkoztatja a kárpátaljai magyarságot. »»

Nagyjából hetven évvel ezelőtt, Darócon, vagyis a mai Ungvár egyik peremkerületében született Heorhij Tovtin. Fiatalon megmutatkozó tehetségét az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola famegmunkálási sza-kán gyarapította. »»

Néhány éve Gyulán jártam (Magyarország, Békés megye). Ott van a híres-nevezetes "100 éves cukrász-da", melynek neve körül az az új keletű tréfálkozás járja, hogy ilyen "ócska" helyre nem érdemes bemen-ni, mert ennyi idő alatt a finomságok már kőkeménnyé száradtak. »»

A hazai valutapiacon hetek óta lebeg és még máig sem eldöntött a kérdés: drágább lesz-e nálunk az amerikai dollár a választások után, vagy olcsóbb? A zuhanyhíradó ugyanis 6, sőt 7 hrivnya fölötti árat is jósol. »»

Kopriva Attila fiatal munkácsi festő főleg realista stílusban dolgozik. Van, aki dicséri, van, aki elmarasz-talja ezért, úgymond nem tart lépést a korral. Ő – mint mondja – nem hagyja magát befolyásolni. Ecsetjét nemcsak a keze, hanem a szíve is vezeti a vásznon.»»

Esztétikus környezetben, kellemes érzéssel lép-ked az ember a könyvespolcok között. Igazi szellemi kincsestár, a tudás forrása a megyei könyvtár, amely az egyetemi után Kárpátalja második legnagyobb ilyen intézménye. Könyvállománya meghaladja az 500 ezer példányt. »»

Kárpátalja-szerte is egyre több kereskedelmi egy-ség üzemeltetője követi napjaink divatját. A magyar-országi és más határon túli példák hatására olyan üzletközpontokat létesít, ahol a vásárló, a háziasszony rövid idő alatt egy helyen és többnyire jutányos áron szinte mindent beszerezhet, amire a háztartásban szüksége van. »»

Ismét Tisza, és ismét szennyeződés. No, ne tes-senek megijedni, nem egy újabb, csak éppen egy új-fajta, amit tegnap reggel hintett el a magyar média. »»

A West Bromwich Albion háza táján a szezon előtt is sejtették, hogy a csapatnak nem lesz könnyű dolga, ha meg akar kapaszkodni az élvonalban, de a szurkolók úgy vélték, hogy a problémák csak a pályán fognak jelentkezni. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó