2004. november 4., csütörtök                                                     Országos közéleti lap                                                     163. (16 860.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Manapság jó csak igazán vasu-tasnak lenni, mondják sokan irigyked-ve. Csupa ünnepből áll az életük. Alig egy hónapja az európai mércével mérve is pazar kivitelű ungvári vasúti pályaudvar megépültét, ma pedig szakmai ünnepüket, a vasutasnapot ünneplik. Munkával. Éjjel-nappali munkával, amit jól meg is fizetnek. »»

Az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában a kárpátaljai magyarság döntő többsége Viktor Januko-vicsra szavazott. A magyarlakta járások választási eredményéről legközelebbi számunkban részletes elemzést közlünk. »»

Tovább gyűrűzik a magyarországi paprikabotrány. Miközben újabb magyarországi cégek paprika alapú termékekben mutatták ki az aflatoxin nevű méreg-anyag jelenlétét, Kárpátalja piacain mindennemű kor-látozás nélkül kaphatók ezek a készítmények. A Kárpáti Igaz Szó annak nézett utána, hogy ellenőrzi-e valaki a paprika alapanyagú magyarországi készítmé-nyeket. »»

A técsői Kaszó Sándor csupán kilencéves volt, amikor 1944 novemberének elején megkezdődött a magyar és német nemzetiségű férfilakosság három-napos "malenykij robotra" való elhurcolása. »»

A Medicina előző (szeptember 16-i) számában Rekordgyorsasággal terjed az AIDS című cikkünkben a betegség térhódításának üteméről, kárpátaljai vo-natkozásairól, s az év elején rendeltetésének átadott megyei AIDS-központ munkájáról olvashattak. Cik-künk második részében a betegek kezelésének hazai lehetőségeiről, a korunk pestiseként emlegetett kór "jövőjéről" szólunk. »»

Az egykori koronavárosban gyakori vendég volt Himnuszunk szerzője, Kölcsey Ferenc. A közelben található Közép-Európa egyik legnagyobb konyhasó-lelőhelye, de egy rövid utazással egy sor magyar történelmi emlékhelyre – munkácsi vár, Schönborn-kastély, Verecke stb. – is eljuthatunk. E vidéktől nem messze ered legmagyarabb folyónk, a Tisza is. »»

A 80. évében járó Bíró Károly hajdanában, a magyar érában háromévi kereskedőinaskodás után Lónyáról Budapestre került dolgozni. »»

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója első játéknapján a mezőny 8 csapata túlju-tott a küzdelem körmérkőzéses szakaszának Egyen-lítőjén. Az ukrán szurkolók vigyázó szemüket Glasgow-ra vetették, mivel a Sahtar Doneck a skót fővárosban a továbbjutás esélyének életben tartásáért lépett pályá-ra és vívott a Celtic csapatával sokáig emlékezetes nagy csatát. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó