2004. október 19., kedd                                                          Országos közéleti lap                                                          154. (16 851.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Vasárnap dél van. Zuhog az eső... Indulni kell. Irány Eszeny, az Élő Újság újabb állomása. Mű-soregyeztetés... Az eső még min-dig zuhog... Vajon nem riasztja el a nézőket? A helyszínen aztán megnyugszunk... Ismét teltház előtt mutatkozhat be lapunk kis csapata. »»

Október 15–én hivatalosan is kezdetét vette a fűtési idény. Tegnap felhívtunk néhány oktatási intézményt és megkérdeztük, meleg osztályok várták-e a tanulókat, vagy továbbra is dideregtek az órákon. »»

Futótűzként terjedt a hír: Kárpátalja üzemanyag-töltő állomásain nem kapható gázolaj, illetve ahol van, azt csak korlátozott mennyiségben, jegyre árusítják, de ezek is csak Ungváron igényelhetők. »»

A napokban tartotta meg kibővített kollégiumát a megyei állami közigazgatás. A fórumon részletesen elemezték az év kilenc hónapjának eseményeit, a gaz-dasági és szociális szférában végbement folyama-tokat. »»

Ötödik alkalommal rendezték meg Ungváron a Szribnij dzvin (Ezüstcsengettyű) nemzetközi ifjúsági művészeti fesztivált. Mivel a legelejétől kezdve ott voltam ezeken a rendezvényeken, így a fesztivál állan-dó igazgatója, Lidija Manica immár régi ismerősként nyilatkozott. »»

Visk azon kárpátaljai magyarlakta települések közé tartozik, ahol az elmúlt évtizedben fölöttébb nép-szerű volt a külföldi munkavállalás. A legkedveltebb célországnak természetesen Magyarország számított, ahová sok család végleg át is települt. Akik aztán ott sem találtak kedvükre való munkát, olyan nyugat-európai államokba indultak munkát keresni, mint Olaszország, Spanyolország, Portugália, de ugyanígy felkerekedtek Ukrajna belső megyéi és Oroszország felé is. »»

Négy évvel ezelőtt az Égtájak rendezvénysorozat azzal a céllal indult, hogy a Kárpát-medence magyar-lakta vidékein, egy-egy közösségi ünnep keretében a helybeliek megismerhessék az egységes magyar kul-túra sokféleségét. »»

Több mint tíz évvel ezelőtt, pontosabban 1992-ben a bereg-szászi járási Beregújfaluban új óvodát kezdtek építeni. Tető alá került az épület, de azzal tíz évre leállt a munka. Aztán 2002-ben más tervek születtek: legyen az épületből iskola. Így 2003 februárjában folytatták az építkezést, s mindössze másfél év alatt átadásra készen állt a 226 férőhelyes épület. »»

Az Ukrán Kupa negyeddöntői legérdekesebb összecsapásának Vinnicán voltak szemtanúi a szur-kolók, ahol a helyi Niva kiélezett küzdelemben 2:1 arányban jobbnak bizonyult magasabb osztályú ellen-felénél, a Krivbász Krivij Rih-nél. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó