2004. október 9., szombat                                              Országos közéleti lap                                              148-149. (16 845-16 846.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Az elmúlt két évben Ukrajna legnyugatibb megyéje minden ko-rábbinál dinamikusabban fejlődött, s a kormány feladata fenntartani, sőt növelni a fejlődés szintjét – jelentette ki kárpátaljai látogatása során Viktor Janukovics. A minisz-terelnök és államfőjelölt zsúfolt programja ellenére többször és több helyszínen is kifejtette a szociális-gazdasági szektor fejlesztését célzó elképzeléseit. »»

A megyeszékhelyen az ünnepség főszervezője a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) volt. »»

Néhány évvel ezelőtt még az alulképzettség, ma viszont a diploma okoz egyre nagyobb gondot a világ számos országában a munkát keresők, illetve a mun-kát ajánlók számára. Már olyan tréninget is hirdetnek az újságok, amely azt tanítja, hogyan készítsük el úgy az életrajzunkat, hogy ne derüljön ki a felsőfokú végzettségünk. Vajon Kárpátalján is fennáll-e ez a veszély, és egyáltalán mire van ma kereslet a munka-erőpiacon? – érdeklődtünk a napokban lebonyolított ungvári állásbörze kapcsán Foltin Pétertől, a városi foglalkoztatási központ igazgatóhelyettesétől. »»

Huszton az autóbuszállomással átellenben talál-juk a Fürdőszoba-berendezések és -kellékek szaküz-letet. Vezetője Tóth István, az ezen a vidéken ma már oly kevés magyar ajkú vállalkozók egyike. Sajátos hangulatú minapi beszélgetésünk apropója az volt, hogyan tud ma Kárpátalján lábra kapni és érvénye-sülni a minimális induló tőkével sem rendelkező kis-vállalkozó? »»

Családi jubileum. A vigasságra egybegyűlt roko-nok előtt terített asztal. Patakokban folyik a vodka, a bor, a konyak, a sör. "Nem kérek több gyümölcslevet, meg akarom kóstolni ezt" – mutat az egyik konya-kosüvegre a házigazda 9 éves kisfia. Hát persze, hogy öntenek neki egy ujjnyit, hiszen már "nagyfiú". Aztán az egybegyűlt hozzátartozók előtt engedélyezett első kor-tyot követi a második, a harmadik..., s mire a szülők feleszmélnek, már túl késő. »»

Összebeszélhettek az időfelelőssel az ungvári vasútállomás építői, mert az átadás időpontjában Napherceg két kézzel szórta szikrázó sugarait az épü-letegyüttes előtti téren összesereglett több ezer kíván-csiskodóra. Szólt a zene, ropták a táncot a népviselet-be öltözött együttesek. A hangulat a tetőfokára hágott már órákkal a nagy pillanat előtt. »»

Holnap méltatjuk a képzőművészek országos napját. Ezzel kapcsolatosan egy rövid beszélgetésre kértem Borisz Kuzmát. »»

Október 1–7-e között ismét Ungvár adott otthont a VIII. nemzetközi bábfesztiválnak, melyre huszonöt tár-sulat, köztük tizenöt külföldi bábcsoport nevezett be.»»

A felső ligás női kézilabda-bajnokság újabb há-rom fordulóját bonyolították le Zaporizzsjában. Az első kör zárómérkőzéseinek legnagyobb meglepetése az eddig gyengén szereplő Szpartak Kijev feltámadása. Az Ungvári Zakarpattya a három mérkőzésből két döntetlent ért el, melyek közül az egyiknek örülhetünk, a másiknak nem. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó