2004. október 5., kedd                                                           Országos közéleti lap                                                           147. (16 844.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Vasárnap egy évtizedek óta várt eseményre került sor Ungváron. A Bercsényi úti sírkertben felavatták az I. és II. világháborús magyar ka-tonai temetőt. A II. világháborúban elesett és itt nyugvó 114 honvéd kapott új síremléket. »»

Mint arról már előző számunkban beszámoltunk, Ungváron, a Druzsba Szállóban tartotta kihelyezett ülését a kisebbségi kérdésekkel és nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó parlamenti bizottság. »»

Dr. Linner Bertalan beírta nevét a történelembe, hiszen mint a sebészet legvarázslatosabb egyénisé-ge él ma is az emberek tudatában. »»

Október 1–7-e között megyeszékhelyünk legfiata-labb lakosai a VIII. nemzetközi bábfesztivál jóvoltából ismét találkozhatnak kedvenc mesehőseikkel: a bré-mai muzsikusokkal, a kis hableánnyal, a három kis-malaccal... »»

Magyarországon elkezdődött a móri bankrablás gyanúsítottjainak pere. A banditák nemcsak raboltak, hanem szabályosan lemészároltak nyolc ártatlan em-bert. Nem kegyelmeztek senkinek. A bank őrszemély-zete is tehetetlen volt. A napokban egy másik bankrab-lás elkövetőjét azonban lelőtte a szolgálatot teljesítő őr. »»

Pincés Anzselika
A dalok zöme a szerelemről, a szeretetről, a hűségről, a holdfényes estékről, a csillagokról szólnak. Ta-lán ezért is volt számomra annyira megkapó Pincés Anzselika száma, idén egy augusztusi koncerten. A Kárpátok szépségét énekli meg, valamint azt a fájdalmat, amelyet a hegyeket borító erdők kivágása, a környezetünk pusztítása vált ki minden jóérzésű emberben. »»

A Mezőkaszonyi Középiskola a tanévet 414 tanu-lóval kezdte. A helyieken kívül 7 szomszédos község-ből utaznak be ingázó diákok a tanintézetbe. A nyár folyamán elvégezték a tantermek tatarozását, amiből a szülők oroszlánrészt vállaltak. »»

Három kulturális-oktatási létesítmény – az Ung-vári Közművelődési Szakközépiskola, az Erdélyi Béla Képzőművészeti Főiskola és a Zádor Dezső Zene-művészeti Szakközépiskola – fejlesztéséről, támoga-tásáról tárgyalt Ivan Rizak, a megyei állami közigaz-gatás elnöke, amikor találkozott ezen intézmények igazgatóival, Mihajlo Mitrovkával, Ivan Nebesznikkel és Szvitlana Sztehnejjel. »»

A Forma–1 bölcsőjénél a "száguldó cirkusz" kita-lálói minden bizonnyal igencsak tágra nyílt szemeket mereszthettek arra a csodabogárra – ha egyáltalán akadt ilyen –, aki azt próbálta elhitetni velük, hogy néhány évtized múltán az autóversenyzés krémje Kínába is eljut. Ma már tudjuk, megtörtént. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó