2004. szeptember 23., csütörtök                                                 Országos közéleti lap                                                 140. (16 837.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A Magyarok Világszövetsége határozottan vissza-utasítja azokat az alpári hangvételű rágalmakat, amelyeket Kovács Miklós a kettős állampolgárság érdekében kezdeményezett népszavazás kapcsán az MVSZ és annak elnöke ellen használt – áll az MVSZ hivatalos közleményében. A dokumentum szerint a KMKSZ elnöke magyarellenes és idegen érdekeket szolgál. »»

28,5 millió hrivnyával nőnek a megyei nyugdíjalap kiadásai a Viktor Janukovics által vezetett Miniszteri Kabinet minimálnyugdíjak felzárkóztatásáról hozott határozatát követően, jelentette ki tegnapi sajtótájé-koztatóján Ivan Rizak. »»

Szép kiállítású könyveket forgatok a kezemben. "Barangolás a benei szőlőhegy múltjában", "A benei református gyülekezet története" – olvasom borítóju-kon a címüket, valamint szerzőjük, Horváth László ne-vét. Mely név ismerősen csenghet nem egy olvasónk számára. De mint is telt eddig az idős helytörténész élete, miként vágott bele a beregi község múltjának a tanulmányozásába, s min dolgozik jelenleg a 78 éves, nyugdíjas pedagógus? Ezekről a kérdésekről beszél-gettem el vele otthonában. »»

Mint lapunk egyik korábbi számában hírt adtunk róla, a megyei női labdarúgó-bajnokság 2. fordulóját Aknaszlatinán, a bányásznap ünnepi rendezvényeinek keretében tervezte lebonyolítani a Kárpátaljai Női Labdarúgó Alszövetség, ám a pálya foglaltsága miatt a mérkőzéseknek végül is Nagybocskó adott otthont. »»

A népesedés alakulása nagyban befolyásolja az ország jövőjét. Évek óta tartó sajnálatos tendencia a népesség fogyatkozása, a lakosság fokozatos elöre-gedése. Az utóbbi tíz esztendő során megyénkben is a negatív folyamat felerősödése észlelhető. Első al-kalommal 1999-ben fordult elő, hogy az elhalálozottak száma 464-el meghaladta az újszülöttekét. »»

Már szerdán délelőtt birtokba vették a standokat az immár har-madik ízben megrendezésre kerülő nemzetközi turisztikai vásáron kiál-lító cégek. Mi a nyitás előtti napon kerestük fel a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházat, mely már hagyományos helyszíne a vásárnak. »»

Nem tudom, megfigyelte-e a kedves olvasó, hogy egyre több kopasz embert látni az utcán, a stadio-nokban, a hivatalokban stb. Egy új népbetegségről van szó, vagy netán a divat újabb hulláma miatt van annyi tar tarkó? »»

Az egész ország az október 31-i elnökválasztásra készül. Nem képeznek ez alól kivételt a biztonságért felelős különböző szervek, így a tűzoltók sem. A kár-pátaljai tűzoltók is lázasan készülődnek, hiszen rajtuk is múlik, hogy a nagy esemény zökkenőmentesen, baj nélkül kerüljön lebonyolításra. A katasztrófaelhárítási minisztérium rendelkezése szerint a szavazóhelyisé-gek tűzbiztonságának kifogástalannak kell lennie, hisz az ott megjelenő emberek testi épségét garantálni kell. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó