2004. szeptember 21., kedd                                                     Országos közéleti lap                                                     139. (16 836.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Néhány éven belül másodszor törtek be a kár-pátaljai festőiskola kimagasló alakja, Erdélyi Béla özvegyének házába. Az egyedül élt özvegyet pénteken reggel 9 órakor az unokaöccse találta meg össze-kötözve, holtan a lakásban. Mint arról Vitalij Pumpinec milíciaőrnagy, a megyei belügyi főosztály sajtószol-gálatának felügyelője tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót, a betörés pontos időpontja nem ismert. Feltehetően a múlt héten, péntekre virradó éjjel követték el a rabló-támadást az egyelőre ismeretlen tettesek. »»

A técsői református templomban szolgált a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának énekkara. A vendégek három napot töltöttek Kárpátalján, s eljutottak hozzánk is. »»

Szórakoztató vetélkedők, kis-állat-kiállítás, show-műsor várta szombaton mindazokat a gyere-keket és szüleiket, akik ellátogat-tak az ungvári Padijun ifjúsági szabadidőközpontba (igazgató: Szvitlana Hanuscsina). »»

A szemet gyönyörködtető kígyósi szőtteseknek méltán van hírük, rangjuk bel- és külföldön egyaránt. Sokfelé ismerik e népművészet jeles művelői, Derceni Ibolya és leánya, Kovácsné Derceni Ibolya munkáit. Kígyóson járva ezúttal mégsem hozzájuk kopogtattam be, hanem a helyi általános iskolában berendezett kis múzeumszobát kerestem fel. »»

A nagyszőlősi járás délkeleti szegletében, az Avas lábaihoz simuló, festői természeti környezettel megáldott Szőlősgyula az idén tavasszal nyilvánította ki önállósodási szándékát. Ezt a szomszédos társ-településen, Feketeardóban működő közös községi tanács sem ellenezte. Majd a járási tanács is áldását adta a tervre, mely ezt követően a megyei tanács asztalára került. Ekkor viszont fal emelkedett az önál-lósodási törekvések útjába. »»

Szeptember 17–20. között rendezték meg Kijev-ben az immár hagyománnyá vált magyar kultúra nap-ját. »»

A felhők és az általuk elpottyantott esőcseppek hiába riogattak: Fertősalmáson a település apraja-nagyja kivonult a helyi focipályára, hogy megünnepelje a második alkalommal megrendezett falunapot. »»

A megyei fennhatóság alá tartozó egészségügyi intézmények nyolchavi munkáját analizálták a megyei közigazgatásban. »»

Többhetes szünet után folytatódott az élvonalbeli országos labdarúgó-bajnokság. A felső liga 7. fordulója háromnaposra húzódott, miután szombaton két meccsel kezdődött a forduló, vasárnap további néggyel folytatódott, míg tegnap két rangadónak beillő összecsapással fejeződött be. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó