2004. szeptember 4., szombat                                          Országos közéleti lap                                          130-131. (16 827-16 828.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Gajdos István
Az UMDSZ, akárcsak eddig, az elkövetkezendőkben is azt vallja, hogy a magyarságot bármilyen formában érintő kérdést csakis a konfrontációk mellőzésével lehet megoldani – nyi-latkozta lapunknak Gajdos István par-lamenti képviselő. Az UMDSZ elnöke reagált a KMKSZ és a Fidesz vezető politikusai által az utóbbi napokban megfogalmazott vádakra, és véle-ményt nyilvánított a kulturális szövetség által meghir-detett tömegdemonstrációról is. »»

Irigylésre méltóak azok az emberek, akik nem mindennapi kézügyességgel rendelkeznek, hiszen Isten ajándéka az, amit meg kell becsülni, ki kell használni. Az ilyen "megáldott" emberek közé tartozik a beregszászi Imre Sándor, aki immár negyven éve fest szebbnél szebb képeket. »»

– "Minden évben eljövök az évnyitó ünnepségre, mióta magyar iskola van Huszton, bár már se gyerme-kem, se unokám nem járhat ide – mondta a botjára támaszkodó 74 éves Kuhár Sanyi bácsi a Huszti Általános Iskola tanévnyitóján. – De jelenlétemmel én is gyarapítani akarom azt a maroknyi magyart, aki küzd ennek a tanintézetnek a megmaradásáért." »»

Vajon mutatkozik-e még igény a régi népvisele-tek, minták iránt napjainkban? Valljuk be őszintén, igen csekély. Egyes családoknál még megtalálhatók a szépmamák, dédmamák és nagymamák viseletei, kézimunkái, de jobbára ezeket is csak tárolják, s nem használják. »»

Nemrégiben az egykori be-regszászi műtrágyaraktár környé-kén jártam, ahol ma a Mustang nevű lovasiskola működik. Gyö-nyörű állatokat láttam. Nem értek ugyan a lovakhoz, de laikus szem-mel is láttam, hogy ezek nem akármilyen pacik. Egyebek között az is eszembe jutott, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még mennyire nélkü-lözhetetlen "munkaeszköz" volt a ló. A földművesek lóval szántották földjeiket és a teherszállításnál is nél-külözhetetlenek voltak ezek a négylábúak. Télen pedig a most már egyre ritkábban látható szán elé fogták a lovakat. Egykoron a katonák lótáhon indultak a csatá-ba, mint ahogyan a magyarok is lóháton vonultak be jelenlegi hazájukba. »»

Natalja Vitrenko és Petro Szimonenko után Olek-szandr Moroz személyében újabb elnökjelölt is válasz-tási körutat tett Kárpátalján. »»

A Latorca-parti város katolikus líceuma tavaly új épületbe költözött, amelyet dr. Seregély István egri érsek, a magyarországi Katolikus Püspöki Konferen-cia elnöke szentelt fel. »»

Miközben a WBC, a Boksz Világtanács feje felől elhárult a csődeljárás és vele a felszámolás fenye-gető veszélye, egyre többet hallani a tető alá hozás előtt álló újabb világbajnoki címmérkőzésekről. Ennek kapcsán hallatott magáról a napokban a nehézsúly hivatalban lévő királya, Vitalij Klicsko is a BBC angol rádióállomásnak adott interjújában. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó