2004. augusztus 28., szombat                                          Országos közéleti lap                                          126-127. (16 823-16 824.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Ukrajna számára alig több mint csepp a tenger-ben, Kárpátalja részére viszont igen fontos, hogy mű-ködjön a 2002 óta kommunális vállalatként üzemelő Ungvári Nemzetközi Repülőtér. Az idei tervek szerint legalább null-, de inkább pluszszaldóssá váló, 14 ezer utassal számoló légitársaság vezetőjével, Oleg Cse-borakkal szakmai ünnepük előestéjén beszélgettünk. »»

Ukrajna nemzetközi tekintélyre tett szert, számol-nak vele a nagyvilágban, növekszik gazdasági ereje, stabilizálódik társadalmi-politikai helyzete – hangzott el azon a nagygyűlésen, amelyet az ország függet-lenné válásának 13. évfordulója alkalmából tartottak meg Ungváron a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban. »»

A kétharmad részben magyarlakta Tiszaújhely Nagyszőlős és Tiszaújlak között helyezkedik el, utóbbi településhez valamivel közelebb. Lakosainak száma megközelíti az 1900-at. Örvendetes, hogy a magyar településekre sajnálatosan jellemző népességfo-gyással ellentétben az említett ugocsai faluban az elmúlt évtizedben több mint 100 fővel nőtt a lélek-szám. »»

Még a legkevésbé hozzáértő laikusnak sem kell különösképpen bizonygatni, hogy egy nagyobb lét-számú csapat, osztály vagy közösség tagjainak értel-mi szintje, tudása vagy éppenséggel életszínvonala nincs azonos szinten talán még a legideálisabb esetben sem. »»

Vári és Tiszapéterfalva után a munkácsi járási Barkaszó volt a Kárpáti Igaz Szó élő újságjának a színhelye, amely falunap keretében zajlott, tegyük hozzá, remek hangulatban. »»

Az idén Beregszászban, a szabadtéri színpadon került megrendezésre a 2004 Gyöngyszeme szépség-verseny, amely a VI. volt a régiók hagyományos vetél-kedőinek sorában. A megmérettetés három kategó-riában zajlott: mini, tini és felnőtt. »»

Kárpátalja számos településén döntöttek úgy, hogy az immár hagyományos falunapot egybekap-csolják Szent István királyunk méltatásával. Így ünne-peltek többek között a verbőciek, a zápszonyiak. »»

Véget ért a tévé- és rádióműsorok "Szülőföldem szép határa..." hatodik nemzetközi fesztiválja. A me-gyei filharmónia nagytermében ünnepélyes keretek között került sor a rendezvény záróakkordjára, a győz-tesek és a helyezettek kihirdetésével egybekötött gála-koncertre. »»

A finiselő athéni olimpia eseményeinek árnyéká-ban némiképp háttérbe szorultak az európai klubfut-ball történései, köztük a két kontinentális kupatorna selejtezői. Pedig a BL- és az UEFA-kupa selejtezőinek visszavágóin most lehetett okunk némi örömre is, bár csapataink veszteséglistája azért nem maradt maku-látlan. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó