2004. augusztus 5., csütörtök                                                    Országos közéleti lap                                                    114. (16 811.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Balla László
Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Írószövetség szervezésében az Aquincumi Költői Verseny. Ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy a klasszikus költészeti ha-gyományokat felelevenítse. Az idén kárpátaljai résztvevője is volt a költői versenynek. Balla László költő, író, a Kárpáti Igaz Szó nyugalmazott főszerkesztője személyében, aki a közönség külön-díjában részesült. »»

Már hagyománnyá vált, hogy a nyári szünidő utolsó hónapjában olyan önkéntesek érkeznek Beregszászba, akiknek szívügyük a vidékünkön élő gyermekek angol nyelvre való oktatása. A tábor csak egy hétig tart, de a tanárok annak minden napját maximálisan kihasználják, igyekeznek minél több gyakorlati tudnivalóra megtanítani az érdeklődőket. »»

A gyerekek többsége mindig nagyon várja a nyári vakációt, hiszen a három hónap az önfeledt játsza-dozás, a kirándulások, táborozások, utazások idő-szaka. No de hová mehet, mihez kezdhet a nagyváros kőrengetegébe, a panelházak dobozlakásaiba bezárt gyereksereg? Nos, az ő számukra nem marad más, mint az utca. »»

Az ukrán labdarúgásban továbbra is tart a vita – pro és kontra – a légióskérdésről. Természetesen hallatja szavát az ULSZ is, amely már korábban úgy döntött, hogy a következő idénytől kezdve fokozatosan korlátozást vezet be az egyszerre pályára küldhető külföldiek számát illetően, sőt a legvérmesebb elkép-zelések szerint idővel még a légiós-stop bevezetése sem elképzelhetetlen. »»

A megkopott burkolat eltávolításával kezdték a munkát a kivitelezők.
Az egész Ukrajna egyik, ha ugyan nem a legimpozánsabb közigazgatási épülete az ungvári megyeháza, amely 1936-ban épült. De évtizedek óta nem végeztek rajta külső felújítást. Utoljára valamikor a hetvenes években tatarozták a homlokzat külső burkolatát. »»

A szorongásos betegségek közül a pánikbe-tegség az egyik leggyakoribb, amellyel háziorvoshoz fordulnak a betegek. Világszerte a nők 5, illetve a férfiak 2 százaléka pánikbeteg, de a súlyos dep-ressziósok 25 százalékát szintén érinti ez a betegség. A betegség tüneteiről, előfordulása típusairól, keze-léséről Mádi Ágnes pszichoneurológust kérdeztük. »»

Míg sok kisgyerek számára a nyár a gondtalan táborozás időszaka, egy bizonyos százalékuk nem mer elindulni nyaralni, táborozni. Az éjszakai ágyba-vizelés miatt kénytelen a szünidőt otthon tölteni. »»

Az utasszállításban bekövetkezett változásokról tájékoztatta a sajtó képviselőit Volodimir Huljanics, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettese és Jaro-szlav Fejceruk, a közlekedési főosztály vezetője. »»

Sok mindenben kell még előrelépnünk, hogy elérjük a korszerű európai színvonalat. Éppen ezért átvenni az ott jól beváltakat nem szégyen, sőt egye-nesen ajánlatos. Ezek közé tartoznak a tőlünk Nyugat-ra található országokban már évek óta eredményesen működő nyár végi árleszállítások, melyek a vásárló és a kereskedő számára egyaránt hasznosak. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó