2004. július 27., kedd                                                            Országos közéleti lap                                                            109. (16 806.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Okkal és joggal nevezte a kárpátaljai magyar tár-sadalmi élet szempontjából történelminek Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke azt az összejövetelt, melyre a múlt hét végén Huszton, a sok vihart megélt magyar iskolában került sor. Tanárok és szülők, az egykori koronaváros magyarságának képviselői azért gyűltek össze, hogy megalakítsák az országos közösség huszti szervezetét. »»

Hiába is töröm valami jobb megfogalmazáson a fejem, talán e két szóban fejezhető ki a legjobban az, amivel vidékünk képzőművészetét, kultúráját gazda-gította a kilencvenöt éve született Soltész Zoltán. »»

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne, mondta Ábel, Tamási Áron közismert regényhőse. No de kinek hol van az a bizonyos otthon? Mi, tősgyökeres kárpátaljaiak természetesnek vesszük, hogy itt, e parányi szegletén a világnak van az otthonunk. Ám élnek közöttünk nem is kevesen olyanok, akiknek a valódi otthont talán egy távoli ország hasonlóan kis szeglete jelenti. »»

Az amerikai kontinens északi felének legtekinté-lyesebb sporttrófeája, a Stanley-kupa, amelyet min-den évben az Észak-Amerikai Profi Jégkorong Liga, az NHL legjobb csapatának nyújtanak át, a napokban Kijevben vendégeskedett. »»

A nyár, a kellemes hétvégék nem múlhatnak el falunapok nélkül, hiszen ezek a rendezvények mára immár hagyománnyá váltak vidékünkön. »»

Lehet, hogy nem mindenkinek ugrik be első olvasatra a kétüléses, kétszemélyes kerékpár latin elnevezése. De talán olykor nem is nagy baj az, hogy kicsit meghökken, elgondolkodik a kiállítás plakátját megpillantó ember: ugyan mi fán teremhet ez? S már csak ebből eredő kíváncsiságból is érdeklődni kezd a tárlat iránt... »»

A szernyei óvoda kétszintes épületében igencsak nagy a csend, ami eléggé szokatlan egy gyermekintézményben. A betérő előbb arra gyanakszik, hogy valószínűleg foglalkozást tartanak a nevelők, ezzel ma-gyarázható a helyzet. Aztán a hangfoszlányok után elindulva rátalálunk a teremre, ahol a nagycsopor-tosok éppen reggeliznek. Káposztás kocka a menü és a szakácsnő, úgy tűnik, nagyon finoman készítette el, mert a gyerekek pisszenés nélkül, a tányérkájuk fölé hajolva jóízűen fogyasztják az ételt. »»

Rekkenő hőségben bonyolították le az ukrán labdarúgó-bajnokság felső ligájának 3. fordulóját, amelyben az újonc Zakarpattya Odesszában lépett pályára. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó