2004. július 22., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        106. (16 803.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Kedd estig újabb két jelölttel immár 12-re gyara-podott az elnökválasztáson indulók száma. »»

31 bányász vesztette életét abban a bányasze-rencsétlenségben, amely metángázrobbanás miatt következett be hétfőn este a doneck megyei Ro-gyinszkoje város Krasznij Liman-i bányájában. Az 545 méter mélyen történt robbanás idején 48 ember tartózkodott a vájatban. Közülük 12 bányásznak saját erőből sikerült kijutnia a felszínre, 5 személy sorsa viszont egyelőre ismeretlen. »»

A técsői járásban végzett ellenőrzés negatívumait, illetve az eltelt esztendő félévi gazdasági mutatóit elemezte mélyrehatóan tegnapi sajtótájékoztatóján Ivan Rizak. Lapunk kérdésére válaszolva véleményt mondott a beregszászi főiskola ügyével kapcsolatban is. »»

Odakinn szikrázóan süt a nap, aszfaltolvasztó a meleg. Kinek van kedve ilyenkor otthon, a négy fal között ülni? Aki csak teheti, kimegy a legközelebbi folyópartra, strandra, hogy a langyos vízben hűsölve vészelje át a legforróbb napokat. Kis körképünkben annak próbáltunk utánajárni, hol és milyen lehető-ségek kínálkoznak megyénkben a strandolásra. »»

Csütörtökön Ivan Rizak, a megyei állami közigaz-gatás elnöke lakossági fogadónapot tartott, melynek során 42 személy fordult hozzá különféle panasszal. »»

Kárpátalján jelenleg több mint 750 magyar ajkú diák folytatja tanulmányait a különböző helyi felsőfokú tanintézményekben. Közülük valamivel több mint há-romszázan a legmagasabb, IV. akkreditációs fokozat-tal rendelkező Ungvári Nemzeti Egyetem karain, ugyanennyien a II–III. akkreditációs fokozattal bíró Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a többiek más tanin-tézményekben, elsősorban az ugyancsak II–III. akkre-ditációs fokozatú Munkácsi Humánpedagógiai Fő-iskolán tanulnak. Az utóbbi évek komoly fegyverténye nem csupán az egykori tanítóképző "előléptetése", hanem az is, hogy egy magyar csoport beindításával újabb, eddig nem létezett lehetőség nyílt az UNE-n tovább tanulni szándékszó magyar érettségizettek előtt. »»

Az 1990-es években sok kárpátaljai fiatal az anya-országban folytatta közép- vagy felsőfokú tanulmá-nyait. Közéjük tartozik a tiszaásványi Krajnyik Renáta is, aki az általános iskola befejezése után a határ túloldalán, Csengeren lett gimnazista. Az idén dip-lomázott a Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolán. Ám a Magyarországon töltött időszak nem volt mentes a megpróbáltatásoktól. »»

A szurkolók már nagyon várták az élvonalba ismét visszakerült OSZK Zakarpattya felső ligás bemutat-kozását. Az érdeklődést csak fokozta, hogy az ung-váriak első ellenfele a címvédő, az ország legnép-szerűbb csapata, a Dinamo Kijev volt. A stadiont övező utcákat már órákkal a meccs előtt fűvön-járdán par-koló autók lepték el, az emberek pedig csak jöttek és jöttek. Sokan jegy nélkül, nem is jutott be mindenki. A tikettek ugyanis már napokkal a mérkőzés előtt elfogy-tak. Az alig több mint nyolcezres stadionban lehettek vagy tízezren. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó