2004. június 22., kedd                                                             Országos közéleti lap                                                             91. (16 788.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Annak az autósnak, aki Ke-tergény irányából szeretné elérni ezekben a napokban az ukrán–szlovák határt, bizony nagyot kell kerülnie, mert ezt az útszakaszt most a macedón Gránit cég aszfaltozó gépei vették birtokuk-ba. Teljes gőzzel folyik az úttest felújítása és szélesí-tése. »»

Az idén a községi tanács és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) helyi alapszervezete vállalta fel a kisgejőci falunap szervezését. »»

Nagyjából a 2004-es esztendő "félidejéhez" ér-keztünk, az EB lázában égő világunk szóhasználatával élve. Imre Józseffel, a Beregszászi Városi Művelődési, Ifjúsági és Sportosztály vezetőjével beszélgetve pedig az iránt puhatolóztam, hogy mi történt az elmúlt hó-napok során, milyen a nyári kínálatuk, s egyáltalán, mi jellemzi nagy vonásokban a Vérke-parti város szellemi életét az idén. »»

Legördült a függöny az országos labdarúgó-bajnokság felső és első ligájában. Mindkét osztályban az utolsó fordulóig kellett várni, hogy bajnokot avat-hassanak. »»

Az adóhatóságnak az idei év eddig eltelt idősza-kában végzett tevékenységét, az adóbevallás tapasz-talatait elemezték a megyei állami adóadminisztráció sajtótájékoztatóján. »»

Miskolc külvárosaira pillantva, a nagy képzelő-erővel megáldott szemlélőnek sem egy operafesztivál lehetőségei jutnak eszébe. A lerobbant, használaton kívüli gyármonstrumok, a lakótelepeken állás nélkül reményvesztetten lézengők egy háború után iparral felpumpált város emlékei. Ezért tűnt fantazmagóriának Müller Péter Sziámi, az egykori alternatív rock zenész elképzelése, hogy június végén Miskolcot két hétre a magyar operajátszás fővárosává tegye. »»

Megyénkben több olyan intézmény található, ahol állami gondozottak nevelkednek, tanulnak, készülnek a "nagybetűs" életre. Ezek egyike a Császlóci Gyer-mekotthon. Tóth Odarka igazgató-helyettestől az itt uralkodó körülmények, a bentlakók helyzete felől ér-deklődtem. »»

Azok a tenyészkocák, melyektől már elválasztották a kismalacokat, ismét elvihetők a kanhoz. Az ivarzás leggyakrabban hajnali 4–9 között és este 19–22 óra között kezdődik. A koca ivarzáskor többet mozog, csökken az étvágya, még a hangja is megváltozik. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó