2004. június 10., csütörtök                                                        Országos közéleti lap                                                        84. (16 781.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Tegnap reggel több ungvári olvasónk hívta fel szerkesztőségünket, s arról tájékoztattak bennünket, hogy éjjel mintha kisebb földmozgást észleltek volna. Arra riadtak fel, hogy enyhe mozgásba kezdtek a falak, megkoccantak a vitrinek, a csillárok. Érdekes, hogy elsősorban a megyeszékhely városközpontjában, illet-ve a sahtai lakónegyed közelében élők észleltek föld-mozgásra utaló jeleket. Mi igaz ebből? Valóban meg-mozdult a mély? Ezeket a kérdéseket tettük fel az Ungvári Szeizmológiai Állomás ügyeletesének, Szvit-lana Vajdának. »»

A napokban Kárpátalján járt Mihajlo Papijev mun-kaügyi és szociálpolitikai miniszter megnyugvással állapította meg, hogy Kárpátalján négy százalékkal magasabbak a foglalkoztatottsági mutatók, mint az országos átlag, ami számokban kifejezve 60,5-et jelent az országos 56,7-del szemben. Ezt a meg-állapítást a megye foglalkoztatottsági programjának január–áprilisi adatai alapján tette. »»

Máriapócs ifi- és felnőttcsapata vasárnap maga-biztosan megnyerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg me-gyei III. osztályú labdarúgó-bajnokságot. Ennek szá-munkra az ad jelentőséget, hogy az említett csapato-kat egy kárpátaljai származású szakember, a ma már magyar állampolgársággal rendelkező Andrejcsák Róbert "vitte fel a csúcsra". »»

"Érthetetlen számunkra, hogy még azoknak a diákoknak is vízumilletéket kell fizetniük, akik tanulni, tudást szerezni mennének Magyarországra – áll Gajdos István parlamenti képviselő, UMDSZ-elnök Szabó Ottó ungvári főkonzulnak címzett levelében. »»

Nyári kirándulásaink során gyakran meglephet-nek bennünket a bőrünkbe magukat belefúró kelle-metlen és hívatlan "vendégek", a kullancsok. Mivel számos komoly veszéllyel járó betegséget terjeszt-hetnek, mint például a fertőző agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór, feltétlenül el kell őket távolítani. Igen ám, de hogyan a legcélszerűbb? A kérdést Ivan Szember-nek, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika sebészé-nek tettük fel. »»

A könyvtárak helyzetének elemzése, a megoldandó fel-adatok vázolása és megvita-tása volt napirenden azon a tanácskozáson, melyet Bereg-szászban rendeztek meg. A járás könyvtárosainak konfe-renciája, mely egyben a Kárpátaljai Magyar Könyvtá-rosok Egyesületének regionális fóruma is volt, ismé-telten bizonyította: az egyik legfontosabb közművelő-dési műhely ugyancsak rászorul a támogatásra, a figyelemre megyei és járási szinten egyaránt. »»

A megbízhatóság, az operatív és hiteles tájékoz-tatás, a szakmai hozzáértés, az együttműködést szol-gáló igyekezet, és még számos más pozitívum jellem-ző az ukrán és a magyar kereskedelmi és iparkama-rákra. »»

Holnapután elkezdődik az európai futball idei leg-rangosabb eseménysorozata, a portugáliai konti-nensbajnokság. A főszereplők, a 16-os döntőbe be-jutott válogatottak már megérkeztek a helyszínre és elfoglalták szálláshelyeiket. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó