2004. június 3., csütörtök                                                          Országos közéleti lap                                                          80. (16 777.) szám


Kárpáti Igaz Szó
A magyarországi vízumomat már sikerült "próbára tenni" nem sokkal azt követően, hogy belekerült az útlevelembe. Az sem volt éppen izgalommentes uta-zás. Izgalmam akkor hágott a tetőfokára, amikor a magyar határőr magával vitte az útlevelemet. Talán valami hiba van a vízum körül? Esetleg valamilyen más kifogással állnak elő? Az ember annyi mindent hall... »»

A 2004. április 18-án megválasztott Nuszer Ernő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond Munkács polgármesteri tisztségéről. Indoklásul azt hozta fel, hogy ismeretlenek több alkalommal is megfenyeget-ték őt, illetve családtagjait. »»

Kijev, Odessza és más ukrán megyeszékhelyek után Ungváron is megtartották Európa Napját, melyre ellátogattak hozzánk a már európai uniós tagország Magyarország, Szlovákia, Lengyelország határ menti megyéinek küldöttségei. »»

Kárpátalja tanintézeteiben az elmúlt hétvégén tartották a tanévzáró ünnepségeket. Az utolsó csengő ezúttal 15 304 érettségizőt és 19 274 általános iskolai végzőst búcsúztatott az alma materétől. A magyar iskolák és egyházi líceumok közel 2000 ballagót bocsátottak útjukra. A megye oktatási intézményeiben 669 diákot jelöltek aranyéremre és 310-et ezüstérem-re. Az idén második alkalommal köszöntek el a vég-zős középiskolásoktól a huszti magyar iskolában. »»

Újabb cáfolat a kétkedőknek! Még mindig hallani ugyanis – igaz, egyre kisebb számban – olyan véleményeket, melyek szerint a keletebbre tolódott EU-határ újból éket ver a két oldalán elhelyezkedő országok közé, szétzilálja az utóbbi években kiépített jól működő kapcsolatokat. »»

Bizony, társadalmunkban manapság egyáltalán nem rózsás a legkisebb állampolgárok helyzete. A törvények, a különféle elnöki és miniszteri rendelkezé-sek dacára egyre nehezebb sorsra kárhoztatnak a gyerekek. Egyáltalán: beszélhetünk-e manapság bol-dog gyermekkorról? »»

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) újjászervezése óta jelentős, az országban élő magyarság társadalompolitikai, gazdasági, köz-művelődési életét meghatározó, pozitív irányba moz-dító tevékenységet folytat. Ezt nem csupán a közösség legutóbbi fórumán szögezték le, hanem így vélekedik számos anyaországi és ukrajnai politikai vezető is. »»

A feljutás szempontjából létfontosságú győzelmet aratott az OSZK Zakarpattya labdarúgócsapata a má-sodosztály 31. fordulójában. Ellenfele, a Sztal Al-csivszk a játéknap előtt még rendelkezett matematikai eséllyel, de a lefújás után kénytelen volt tudomásul venni: legalább egy évig még marad az első liga. Ellenben az ungváriak kézzelfogható közelségbe ke-rültek, már ami az élvonalbeli tagságot illeti. »»
Minden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó