2004. május 27., csütörtök                                                         Országos közéleti lap                                                         77. (16 774.) szám


Kárpáti Igaz Szó
Séta az Ungvári Botanikus Kertben
Egzotikus ritkaságok: a tulipánfától a banánfáig

Immár 58. éve várja a látogatókat a Kárpátalján és annak határain túl is jól ismert Ungvári Botanikus Kert. A jelenleg 4,5 hektáron elterülő, régi magyar nevén "füvészkertet" 1946-ban alapították. Azt megelőzően diós- és gyümölcsöskert volt a helyén. A mostani növényállomány gyarapításában sokat segítettek a nyugat-európai, ázsiai, dél-amerikai, kaukázusi botanikus kertek. Jelenleg közel két és fél ezer különböző virág-, fa-, cserje- és más növényfajtáról gondoskodik a kert 19 botanikusa.

– Minden egyes alkalommal jóleső érzéssel, mondhatnám mélységes lelki nyugalommal és megelégedéssel sétálok végig a füvészkertben, mondja Dmitro Szojma igazgató. Csak az tud elszomorítani, amikor barbár kezek pusztítását tapasztaljuk, folytatja. Leggyakrabban Mindenszentek előtt, illetve a kora nyári virágdömping idején sok a hívatlan éjszakai virágdézsmáló. Ilyenkor az örökzöldek, a fenyők szenvedik el leginkább a pusztítást, mivel ezeket a zöld ágakat, virágokat a piaci csokrok díszítéséhez használják.

A botanikus kert fontos tudományos kutatóterep az Ungvári Nemzeti Egyetem diákjai számára. Egyébiránt maga a kert is a felsőfokú oktatási intézmény egyik alegységeként, tudományos-gyakorlati bázisaként működik. Leginkább a biológiai kar, azon belül is a növénytani tanszék hallgatóinak jelent nagyon nagy gyakorlati segítséget az itt biztosított tudományos kutató- és kísérletezői munka meglévő feltételrendszere. "A botanikában elmélyülő diákoknak páratlan lehetőségük van a mi klímarendszerünkben ritkaságnak számító növények, virágok tanulmányozására, a szaporítás és a génmódosítás kísérletezgetésére. Ennyire változatos, egy helyen lévő növényállományt csak nagyon kevés helyen lehet látni és vizsgálni", vélekedik Dmitro Szojma.

Az Ungvári Botanikus Kert kiváló kapcsolatokat ápol több hazai, és talán még több külföldi füvészteleppel. A magyarországi botanikus műhelyek közül a nyíregyházi és a pécsi kerttel a legkiválóbbak a szakmai partneri viszonyok, de egy sor szlovákiai, németországi, franciaországi, belgiumi, portugáliai, de még csak japán és amerikai botanikus kerttel is gyakoriak a növényfajták cseréi. A füvészkertek között oly módon működik az előbb vázolt csereakció, hogy eljuttatják egymáshoz a náluk megtalálható növényfélék indexét, s abból kölcsönös alapon rendelhetnek. Ellenben az Ukrán Miniszteri Kabinet néhány éve megfosztotta az ukrajnai botanikus kerteket attól a lehetőségtől, hogy magánembereknek pénzért kifejlett növényeket, de akár még magot, vagy valamilyen hajtást is értékesítsenek. Pedig ez a lehetőség remek alkalmat biztosítana a telepek minőségileg jobb működtetéséhez, a tudományos munka modernizálásához, s kellő kontroll mellett mindez egyáltalán nem vezetne az ilyen központok növényritkaságainak, értékeinek kiárusításához, véli az igazgató.

A Kárpátalján ritkaságszámba menő, a helyi klíma körülményei mellett életképtelennek tűnő növények közül soknak mégis természetes közeget képes biztosítani az ungvári füvésztelep. A későbbiekben látogatást tervezőknek – amire egyébként hétköznap délelőttönként minden mód adott – mindenképp érdemes megnézni néhány különlegességet. Az útikalauz szerepére vállalkozó igazgató a tulipánfára (Liliodendron tulipifera), a hat különböző fajta magnóliára, a japán kaméliára (Camellia japonica) és a banánfára (Mussa sapientum) hívja fel a figyelmet. De nem hagyja ki a felsorolásból a Sequid gignentumot, a Pisnus strobust és az Eriobotrya japonicát sem. A kertben egyébként van egy hatalmas, fűthető üvegház is. Erre azért van szükség, hogy a melegebb éghajlatot kedvelő növények, virágok a hidegebb évszakokban is életben maradhassanak. A leghidegebb téli mínuszokban is legalább 7-8 fokos plusszhőmérsékletet biztosítanak az üvegház színpompás "lakóinak".

Dmitro Szojmától végezetül még azt kérdeztük, hogy szakmai szemüvegen keresztül nézve a megyeszékhelyen elegendő-e a zöldterület?

– Más ukrajnai városokhoz képest Ungváron elegendő a zöldterületek, a parkok aránya. Persze ez nem jelenti azt, hogy akkor már nincs is újakra szükség. Ellenkezőleg, nagyon is van, mert a megszaporodott negatív környezeti hatásokat csak a fák, bokrok, virágok képesek, hacsak részben is, semlegesíteni. Egyébként úgy ítélem meg, hogy a mostani városvezetés ezt a problémát maximálisan átérzi, ezt jelzi a központban, s másutt is tapasztalható fásítás, parkosítás.

Dunda GyörgyMinden jog fenntartva © 2004 Kárpáti Igaz Szó